Shkence

Çfarë dite është sot? Përse e harrojmë gjithmonë?

Screen Shot 2016-08-13 at 11.35.10E martë, ndoshta? E mërkurë, ose e enjte? Nëse keni probleme të kujtoni ditën e javës, ju keni rënë viktimë e një dukurie të përhapur shkencore. Një studim i publikuar në PLos One zbulon shkaqet e kësaj “zbrazëtie të kujtesës”.

Të pashlyeshme

Duke qenë se e hëna dhe e premtja janë të lidhura me ndjenja të forta pozitive apo negative, të fundit apo fillimit të javës, ata kanë tendencë që të mbeten më kollaj në mendje. Kur kalohet në ditët më monotone të mesjavës, emocionet janë të balancuara, duke i bërë të martën, të mërkurën dhe të enjten, më pak të paharrueshme.

Etiketa

Davis Ellis dhe kolegët në Universitetin e Lincoln, Britani e Madhe, kanë pyetur 1.200 persona për të treguar atë ditë të javës që mendonin se ishte, dhe duke e shoqëruar me një seri fjalësh. Siç pritej, e hëna shoqërohej me fjalë si “e mërzitshme”, “shqetësuar”, “lodhur”; E premtja ka qenë e lidhur me fjalë të tilla si “festë”, “liri”, “çlirim”.

Gabim i përhapur

Përdorimi më i shpeshtë i këtyre ditëve (dhe termave të lidhura me to) në këngë, tregime dhe fjalë të urta është një prej arsyeve për theksimin e tyre. Një e treta e pjesëmarrësve perceptonin të ishin në një tjetër nga ajo e vërtetë, dhe kjo ndodhi më shpesh në ditët e mesit të javës. 40% gabuan ditën, sidomos në martën, të mërkurën dhe të enjten. Pushimet që binin në mesjavë krijonin edhe më shumë konfuzion.

“E hëna dhe e premtja – thonë studiuesit – janë më pak të ngatërrueshme për shkak se përfaqësimi i tyre mendor është më i pasur”: dy farë ndricues në skajet e një grupi ditëshme re dhe konture të pasigurta. Studimet e mëtejshme do të qartësojnë nëse fenomeni ka efekte në shëndet apo ekonomi. /bota.al

Leave a Reply

Back to top button