Shendeti

Dieta kundër djegies së stomakut: Eshtë një shpëtim!

Urthi mund të luftohet në tavolinë, duke ndjekur dietën e duhur dhe duke qëndruar larg ushqimit dhe pijeve që janë rrezik.

Urthi mund të jetë një çrregullim vërtet irritues. Kjo është simptoma më e zakonshme e refluksit të stomakut, e cila përbëhet nga një ridalje e substancave në stomakun tonë, që ndodh brenda ezofagut. Një proces i shkaktuar nga dështimi i valvulës që është atë për të ndarë dy organet.

Shkaqet e jashtme të refluksit mund të ndryshojnë, nga marrja e barnave të caktuara në sëmundje të caktuara, kalimi në mbipeshë, stresi dhe pirja e duhanit. Eshtë e panevojshme të thuhet se si ushqime të caktuara mund të rrisin aciditetin e stomakut, duke rënduar kështu simptomat. Nëse vuani nga refluksi, atëherë do të jetë e nevojshme t’i kushtoni vëmendje të veçantë dietës suaj.

Drithërat janë të rekomanduara për mëngjes, ndërsa frutat dhe perimet duhet të jenë thelbi rreth të cilit pjesa tjetër e pjatave rrotullohen për drekë dhe darkë. Sa i përket përgatitjes së perimeve, ato do të preferoheshin të ziera, duke rritur ndjeshmërinë e tyre në kushtet e tretjes. Nga ana tjetër, ekstraktet ose lëngjet mund të përgatiten, në mënyrë që t’i privojnë ato nga natyra e tyre fibroze. Sidoqoftë, këshilla nuk është vetëm për të qenë në tryezë. Gjatë ditës duhet të pini të paktën një deri në një e gjysmë litra ujë.

Mishi është i lejuar, për aq kohë sa është i hollë. Pra mund të hani një mish të bardhë pule, gjeli, viçit dhe lepujsh. Ju gjithashtu mund të shtoni biftekë derri në listë. Qumështi i skremuar pjesërisht dhe kos nuk përfaqësojnë një pengesë për të gjithë, siç mund të mendoni. Megjithatë, kjo ndryshon në varësi të rastit. Prandaj, produktet e qumështit nuk duhet të ndalohen a priori. Vezët janë të lejuara, për aq kohë sa ato nuk janë të skuqura.

Kufizoni ose shmangni konsumimin e peshqve të yndyrshëm si salmoni, butak dhe molusqet krejtësisht. Për pjesën tjetër ka një dritë jeshile, me vaj ulliri si zbutës. Në vend të kësaj, është e mirë për të qenë të moderuar me çokollatë, domate, fruta agrume, piper, qepë, hudhër dhe speca. Është e lehtë të nxisësh djegien e urthit me ushqime të tilla, si dhe me pije të gazuara, kafe dhe çaj.

Rregullimi i “sjelljeve të gabuara” është thelbësor për të zvogëluar rreziqet e acidit të stomakut. Kjo kategori e ushqimit përfshin ushqime të skuqura, salcat që përmbajnë krem, margarinë, sallatë, gjalpë, salcat e sidomos vaji, ushqime të gatuara të tilla si ragù dhe superalkooliket. Kjo nuk do të thotë të heqësh dorë nga alkooli krejtësisht. Në fakt, është e mundur të pijmë verë por në mënyrë të moderuar. / MeB

Leave a Reply

Back to top button