Shendeti

Dieta me perime të ziera: Dobësohu dhe mbush trupin me vitamina

Përfshirja e perimeve në dietën tuaj është një alternativë e shkëlqyer për të qëndruar në formë. Këto ushqime në fakt karakterizohen nga një përmbajtje e rëndësishme e fibrave, lëndëve ushqyese që promovojnë humbjen e peshës duke optimizuar ngopjen. Për të mos harruar është kontributi i vitaminave.

Kur bëhet fjalë për perimet, e para që ju vjen ndër mend është padyshim vitamina C. E quajtur edhe acidi askorbik, vitamina C është e pranishme në sasi të mëdha në shumë perime të papërpunuara. Ata që duan perime të gatuara, nëse synojnë të ruajnë përmbajtjen e tyre, duhet të shkojnë drejt avullit.

Futja e perimeve në avull në dietën tuaj, pra mund të dëshmojë se është një zgjedhje e vlefshme për shëndetin. Efektet e kësaj metode gatimi në përmbajtjen e vitaminës C kanë qenë në qendër të vëmendjes shkencore prej kohësh.

Vlen të përmendet në këtë drejtim një studim i botuar në 2013 dhe i kryer nga një ekip në Shkollën Ubrixh në Irvine (SHBA). Ekspertët në fjalë u përqëndruan në efektet e tre metodave të ndryshme të gatimit – avull, mikrovalë, zierje – në brokoli, spinaq dhe marule.

Në vazhdim, u vu re se avullimi është ai që ka ndikimin më të vogël në përmbajtjen e vitaminës C. Pasi të keni sqaruar këtë aspekt, është thelbësore të mbani mend disa truke që lejojnë, në rastet kur ju zgjidhni një dietë me perime të ziera, të maksimizoni përmbajtjen ushqyese.

Njëra nga këto sekrete përfshin faktin, kur është e mundur, të mos i qëroni ato. Duke vepruar në këtë mënyrë, është e mundur të ruhet pjesa e fibrave. Përveç kësaj, këshillohet që gjatë gatimit të mos përdorni sodë buke. Rreziku i integrimit të saj në fakt është i lidhur me shpërndarjen e vitaminës C.

Por duhet të përmenden edhe disa arsye kundër. Kryesorja është që, shpesh, perimet e gatuara me këtë metodë mund të rezultojnë të pa shije. Sidoqoftë është e mundur që aromatizoni ato me erëza të shijshme.

Përfundojmë duke rikujtuar rëndësinë e kontaktit me mjekun tuaj përpara se të filloni t’i konsumoni ato dhe duke theksuar se, pasi t’i keni përgatitur, është mirë që t’i konsumoni pas 1/2 ditësh (përsëri për të shmangur kompromentimin e përmbajtjes së vitaminës C).

Leave a Reply

Back to top button