Enciklopedike

Gil Eanes: Kalimi në pikën e moskthimit

Screen Shot 2015-07-16 at 22.29.25

Seria: 10 histori të paharrueshme që historia i ka lënë në harresë. Kjo renditje është frymëzuar nga libri “I humbur në kohë”

Emri i Gil Eannes, vështirë se tingëllon familjar për shumëkënd; ai nuk ka të bëjë as me eksploratorin portugez, Cape Bojador. Në fakt nuk kishte Eannes, ai që e zbuloni kepin: vendi ka qenë i njohur që shumë vite më parë.

Për udhëtarët e kohës së Eannes, Bojador përfaqësonte një pengesë të pathyeshme, një pikë të moskthimit, dhe ishte arritja e këtij heroi hezitues, kalimi i kufirit të padukshëm në vitin 1434. Duke vepruar kështu, ai hapi një territor të ri, jo vetëm në tokë por në mendje, duke bërë të mundur moshën e artë të eksplorimit portugez, me të gjitha lavditë dhe tmerret e tij.

Në atë kohë, legjenda popullore pohonte se dielli po përvlonte ekuatorin. Kështu, edhe në qoftë se një anije arriti të çante në Cape Bojador, dielli ekuatorial do ta digjte duke e shndërruar përfundimisht në pluhur. Për më tepër, edhe nëse anija përballonte të gjitha rreziqet e tjera, ekuipazhi i saj me siguri do të takonte përbindësha të pa parë ndonjëherë më parë në rajonin e nën-ekuatorial njohur si Antipod. Duke pasur guximin të rrezikojë jetën e tij (për pasojë duke hapur botë të reja), Eanes qëndron efektivisht pas moshës evropiane të zbulimeve që do të vinin. Ai ishte, megjithatë edhe pjesërisht përgjegjës për atë që do të bëhet më pas tregtia e lulëzuar e skllevërve./Bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close