Shendeti

Pesë arsye të mira për të mos munguar ananasi në tavolinë

Me sezonin veror, dëshira për të ngrënë fruta të freskëta rritet: kënaqeni atë me këtë fruta të shijshme tropikale

Ngjyra dhe pamja që menjëherë japin gëzim, ananasi është padyshim një nga frutat më të dashur dhe të vlerësuar. I përsosur për mëngjes, i shkëlqyer në fund të një vakti dhe gjithashtu ideal si përbërës aperitiv, ky frut ka shumë dobi për shëndetin dhe mirëqenien tonë.

Origjina e emrit është kurioze: indianët që e kultivuan atë në Amerikën Latine dhe në zonën e Karaibeve e quanin ananë, nga fjala “nana”, që do të thotë parfum.

Pushtuesit spanjoll e përkufizuan atë si një kon të Indisë, ndërsa evropianët e quajtën pinecone reale për shkak të kostos së lartë që lejonte konsumin vetëm në rrethin e kufizuar të sovranit.

I njohur në veçanti për efektet e dobishme në tretje, ananasi është I mirë para së gjithash për shkak se përmban bromelain, një grup enzimash që luajnë një funksion të rëndësishëm të tretjes dhe stimulojnë metabolizmin. Kjo substancë gjendet në fruta, e dobishme për të promovuar gjithashtu tretjen e ushqimeve proteinike, si anti-inflamator dhe antibakterial.

Ananasi është i pasur me ujë, por përmbajtja e bromelainës e bën atë të përsosur për të promovuar kullimin e lëngjeve dhe sidomos kundër mbajtjes së ujit. Për më tepër, stimulon mikro-qarkullimin në nivel lokal, me pasoja të rëndësishme për luftën kundër lëvozhgës shumë të urryer të portokalltë, veçanërisht nëse celuliti është i komplikuar nga prania e edemave dhe një stanjacion intracelular të ujit.

Përkundër shijes së ëmbël dhe të shijshme, ky frut i jashtëzakonshëm ka një përmbajtje shumë të ulët në kalori: vetëm 42 kalori për 100 gram tul, prandaj është gjithashtu i përshtatshëm për dietat me kalori të ulët. Ananasi gjithashtu siguron një sasi të caktuar të karbohidrateve në formën e sheqernave, në veçanti glukozës, saharozës dhe fruktozës, ndërsa është e ulët në fibra. Ndër elementet ushqyese që janë miq të shëndetit, ky frut është i shkëlqyer për marrjen e vitaminës C, kaliumit dhe magnezit.

Ananasi ka cilësi të mira kundër plakjes dhe shpesh përdoret në kozmetikë duke shfrytëzuar cilësitë e tij hidratuese dhe zbutëse, në përgatitjet për të zbutur lëkurën dhe për disa produkte të detergjentit.

Në tryezë dhe jo vetëm: mënyra më e mirë për të shijuar këtë frut është sigurisht që ta hani në gjendjen e tij natyrore: copëtuar, vetë ose edhe në një sallatë frutash të freskët. Për një kontakt ekzotik ne mund të shtojmë ananasin në sallatë, ndoshta me një grusht fruta të thata, për të dhënë një shije të freskët dhe të ëmbël.

Leave a Reply

Back to top button