Horizonti.al

1950: Mrekulli moderne

Këtë vit, njerëzit në të gjithë botën do të marrin vaksinën kundër Covid-19. Por në vitet 1950, zhvillohej një tjetër garë për të vënë nën kontroll një tjetër sëmundje globale shkatërrimtare: poliomelitin, një sëmundje që prek sidomos fëmijët, shkakton paralizë të shtyllës kurrizore dhe respiratore dhe nuk ka kurë.
Rastet e poliomelitit u rritën shumë në mesin e shekullit 20, kur në SHBA u regjistruan 57628 raste vetëm në vitin 1952. Dhe brenda 10 vitesh sëmundja ishte çrrënjosur pothuaj krejtësisht, falë prodhimit të vaksinave të poliomelitit – e para ndër të cilat u krijua prej virologut amerikan Dr. Jonas Salk – dhe programeve masive të vaksinimit që pasuan.
Kjo vajzë e vogël merr një pamje prej guximtareje teksa merr vaksinën e poliomelitit, edhe pse, qartësisht jo e bindur prej posterit në krah që thotë: “Eshtë qejf!” / bota.al

Back to top button
Close
Close