Horizonte

 • Jan- 2024 -
  10 January
  Horizonti.al

  Të panjohurat e mëdha

  Shumë pyetje të rëndësishme kanë mbetur pa përgjigje. Disa shkencëtarë i përgjigjen një pyetjeje: cila është ajo gjë që do të doje ta dije për planetin, që mbetet mister? Sa specie ka në Tokë? “Me sa lloje kafshësh e ndajmë…

  Read More »
 • 6 January
  Horizonti.al

  Në kërkim të Ekuacionit të Zotit

  Edhe me një smartphone dhe Google në majë të gishtave, disa gjëra janë thjesht të vështira për t’u rrokur nga truri juaj. Merrni, për shembull, idenë në dukje të pamundur që energjia nuk rrjedh vazhdimisht, por lëshohet në paketa të…

  Read More »
 • 3 January
  Horizonti.al

  Jemi kaq rastësorë …

  Ju mund të mendoni se keni trashëguar, le të themi, sensin e humorit nga babai dhe  kokëfortësinë nga nëna. Dhe ndoshta dashuria juaj e thellë për natyrën lindi gjatë pushimeve të fëmijërisë të kaluara në fshat me familjen. Jemi mësuar…

  Read More »
 • 2 January
  Horizonti.al

  Shakatë e kujtesës

  Kujtimet nuk janë fotografi besnike e asaj që ka ndodhur. Emocionet e të shkuarës dhe të tashmes i deformojnë, duke i përshtatur me situatat e reja Ne jemi të bombarduar vazhdimisht nga përvojat, stimujt dhe informacionet: aroma dhe ngjyra, objekte…

  Read More »
 • Dec- 2023 -
  27 December
  Horizonti.al

  Lodhje mendore? Ja se çfarë ndodh në tru

  Nuk është vetëm aktiviteti fizik që na bën të rraskapitur: edhe me sforcime të zgjatura mendore ndihemi të lodhur. Tashmë grupi i udhëhequr nga Antonius Wiehler i Institut du Cerveau në Paris ka identifikuar mekanizmin që qëndron në themel të…

  Read More »
 • 26 December
  Horizonti.al

  Po kafshët, a e parandiejnë vërtet tërmetin?

  Shpesh thuhet se kafshët mund të parashikojnë tërmetet. Por provat janë të dobëta: kjo thuhet nga analiza e parë rigoroze – botuar në Buletinin e Shoqërisë Sizmologjike të Amerikës – mbi 729 studime kushtuar sjelljes së pazakontë të kafshëve (nga…

  Read More »
 • Nov- 2023 -
  26 November
  Bota

  Diçka befasuese po ndodh në Silicon Valley

  Po përballemi me një kufi të ri për zhvillimin njerëzor dhe nuk është koha për t’iu dorëzuar tundimit për të pasur frikë, duke u kthyer mbrapsht. Diçka befasuese po ndodh në Silicon Valley. Përplasja e ashpër për fatin e OpenAI…

  Read More »
 • 25 November
  Horizonti.al

  Pa frymë. Dëmet reale të ajrit të ndotur

  Ndotja e ajrit është një nga kërcënimet më të mëdha në botë për shëndetin publik, duke reduktuar jetëgjatësinë globale më shumë sesa duhani, alkooli apo kequshqyerja në fëmijëri. Studimet e fundit vlerësojnë se grimcat e imëta të quajtura PM2.5 –…

  Read More »
Back to top button