KeshillaMagazine

Sekreti i jetëgjatësisë qëndron në një jetë me pamje “blu”

E konfirmon edhe shkenca, hapësirat blu përmirësojnë shëndetin, cilësinë dhe kohëzgjatjen e jetës

Ndoshta nuk kemi nevojë për prova të tjera shkencore për të konfirmuar se sa një përvojë e pamjes nga deti mund të jetë e mirë për zemrën dhe shpirtin. Sepse ajo mirëqenie e menjëhershme që kalon nëpër trupin dhe mendjen tonë kur shikimi ynë humbet në hapësira të mëdha të ujërave kristalorë, është diçka që të gjithë e kemi ndjerë, pa dallim.

Por ndoshta, jo të gjithë e dinë që liqenet, lumenjtë dhe kanalet sjellin gjithashtu të njëjtat përfitime të detit, ato të pamjes blu, siç e quajnë ekspertët. Sipas një studimi të kryer nga studiues nga Universiteti i Glasgout, në fakt, efektet në shëndetin psikofizik të këtyre hapësirave janë të krahasueshme me ato të gjelbërta: ato përmirësojnë gjendjen e shëndetit, cilësinë dhe kohëzgjatjen e jetës.

Ashtu si hapësirat e gjelbërta, ato ku natyra e harlisur është protagoniste e padiskutueshme, edhe hapësirat blu përmirësojnë mirëqenien e popullsisë.  Eshtë treguar nga studiuesit nga Universiteti i Glasgout, në studimin e Mekanizmave të Ndikimit të Hapësirave Blu në Shëndetin e Njeriut, se ata që jetojnë pranë ujit, brigjeve, liqeneve, lumenjve dhe kanaleve kanë një shëndet më të mirë fizik dhe mendor.

Këto ekosisteme të çmuara, në fakt, i lejojnë njerëzit të jetojnë në një hapësirë ​​me ndotje të zvogëluar të ajrit por jo vetëm, sipas studiuesve, pamja blu do të intensifikonte dëshirën për të bërë aktivitet fizik (Hapësirat blu brenda një zone gjeografike ishin të lidhura në mënyrë të konsiderueshme me nivele më të larta të aktivitetit fizik). Ky është një aspekt që ndikon në mënyrë të pashmangshme në mirëqenien psikofizike të të gjithë neve.

Por kjo nuk është e gjitha, i njëjti studim nxjerr një të dhënë vërtet interesante, ose shqetësuese, varet nga këndvështrimi. Në fakt, duket se stresi, lodhja dhe çrregullimet e shëndetit mendor janë shumë më të shpeshta në zonat me dendësi më të lartë të popullsisë, siç janë metropolet. Arsyet: grumbullimi, ndotja, trafiku, dhuna në rrugë dhe mungesa e kohës, faktorë që kontribuojnë në mënyrë të pashmangshme në krijimin e një gjendjeje stresi, një sëmundjeje të përgjithshme dhe të përhapur.

Dhe është në këtë kontekst që hapësirat blu, si ato të gjelbërta, të bëhen një burim i shkëlqyer dhe i çmuar. Në fakt, ato përmirësojnë gjendjen tonë shëndetësore dhe e bëjnë atë më të qetë, zvogëlojnë stresin dhe ankthin dhe bëhen një kurë e vërtetë për mendjen dhe trupin. / bota.al

Back to top button