Horizonti.al

Si e mbushin malet oqeanin me jetë?

Me një sipërfaqe totale prej gati 4 milion milje katrorë, Kanadaja është vendi i dytë më i madh në botë (pas Rusisë). Me rreth 10% të pyjeve totale të botës dhe 25% të ligatinave të saj, Kanadaja përcaktohet nga hapësirat e saj të mëdha të shkretëtirës dhe biodiversiteti.  

Ekosistemet bregdetare janë ndër më të ndryshmet dhe bregdeti i thyer i British Columbia karakterizohet nga ishuj dhe fjorde të panumërta që gjatë shekujve kanë izoluar speciet e saj tokësore, duke i inkurajuar të përshtaten me mjedisin lokal. Kjo e ka bërë rajonin me biodiversitetin më të madh në krahinë.  

Përveç 200 llojeve të shpendëve të bregdetit, ka më shumë se 500 lloje makroalgash, që përbëjnë pothuajse 5% të specieve të njohura në mbarë botën.  

Në shëndetin e këtij ekosistemi kontribuojnë edhe pyjet tropikale bregdetare të vjetra, të cilat ushqehen nga erërat mbizotëruese lindore që bartin ajër të lagësht dhe të ngrohtë nga Paqësori.  

Kur ky ajër godet malet e Bregut që shtrihen në skajin perëndimor të krahinës, ai ngrihet, ftohet dhe bie si shi ose borë. Disa zona marrin më shumë reshje në Amerikën e Veriut: më shumë se 260 inç në vit. Shiu më pas çohet poshtë përrenjve dhe lumenjve përsëri në Oqeanin Paqësor me lëndë ushqyese nga toka që promovojnë jetën detare.

Back to top button
Close
Close