ShendetiShkence

Studimi: Kafeina mund të zvogëlojë yndyrën e trupit dhe rrezikun e diabetit të tipit 2

Të kesh nivele të larta të kafeinës në gjak mund të ulë sasinë e yndyrës në trup dhe të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2, sugjeron studimi i fundit.

Gjetjet mund të çojnë në përdorimin e pijeve me kafeinë pa kalori për të reduktuar obezitetin dhe diabetin e tipit 2, megjithëse kërkohen studime të mëtejshme, shkruajnë studiuesit në revistën BMJ Medicine.

Dr Katarina Kos, një pedagoge e lartë për diabetin dhe obezitetin në Universitetin e Exeter, tha se studimi tregoi përfitime të mundshme shëndetësore për njerëzit me nivele të larta të kafeinës në gjakun e tyre, por shtoi: “Nuk rekomandon të pini më shumë kafe, gjë që nuk ishte qëllimi i këtij hulumtimi.”

Ajo tha se çdo pije me kafeinë që përmban sheqer dhe yndyrë do të kompensonte efektet pozitive.

Studiuesit thanë se puna e tyre u bazua në hulumtimet e publikuara më parë, të cilat sugjeronin se pirja e tre deri në pesë filxhanë kafeje në ditë, që përmbante mesatarisht 70-150 mg kafeinë, lidhej me një rrezik më të ulët të diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve kardiovaskulare.

Duke qenë se këto ishin studime vëzhguese, ata e bënë të vështirë për të përcaktuar nëse efektet ishin për shkak të kafeinës ose komponimeve të tjera, thanë studiuesit.

Ky studim i fundit përdori një teknikë të njohur si randomizimi Mendelian, i cili përcakton shkakun dhe efektin përmes provave gjenetike. Ekipi gjeti dy variante të zakonshme të gjeneve të lidhura me shpejtësinë e metabolizmit të kafeinës dhe i përdori ato për të përcaktuar nivelet e parashikuara gjenetikisht të kafeinës në gjak dhe nëse kjo lidhej me BMI më të ulët dhe yndyrën e trupit.

Njerëzit që mbartin variante gjenetike të lidhura me metabolizmin më të ngadaltë të kafeinës pinë mesatarisht më pak kafe, por megjithatë kanë nivele më të larta të kafeinës në gjakun e tyre sesa njerëzit që e metabolizojnë atë shpejt.

Back to top button