Covid19

Terapia me antitrupa ndaj Covid miratohet në Mbretërinë e Bashkuar

Një trajtim i ri ndaj Covid – që përdor antitrupa të prodhuar në laborator për të sulmuar virusin – është miratuar për përdorim në Mbretërinë e Bashkuar.

Rregullatori tha se ilaçi Ronapreve kishte treguar se parandalon infeksionin dhe zvogëlon nevojën për trajtim spitalor.

Ai ishte përdorur si pjesë e grupit të ilaçeve eksperimentale që iu dhanë Presidentit të SHBA Donald Trump vitin e kaluar.

Sidoqoftë, është shumë i kushtueshëm dhe ka të ngjarë të rezervohet për ata që rrezikojnë më shumë të sëmuren rëndë.

Terapia e antitrupave sulmon virusin, ndryshe nga trajtimet e tjera Covid, siç është steroidi dexamethasone që qetëson sistemin imunitar tepër aktiv të trupit.

Më parë kishte shqetësime se ideja ishte një marrëzi, pasi testet dështuan kur antitrupat u morën nga pacientët që ishin shëruar nga Covid.

Sidoqoftë, kompanitë Regeneron dhe Roche testuan antitrupa monoklonalë në laborator për të gjetur dy prej tyre, që ishin më të mirë në frenimin e virusit.

Kjo ka rezultuar shumë më efektive dhe terapia vazhdon të funksionojë kundër varianteve të reja.

Antitrupat i bashkëngjiten proteinës “spike” – çelësi që përdor virusi për të hapur derën e qelizave të trupit tonë – në sipërfaqen e koronavirusit. Kjo i ndalon të infektojnë qelizat e tjera për t’u përsëritur dhe i jep më shumë kohë sistemit imunitar të trupit për të reaguar ndaj virusit.

Back to top button
Close
Close