Horizonti.al

A ekziston e tashmja? Nëse po …

E tashmja është një koleksion dritaresh të hapura 3 sekonda, ndërsa koha rrjedh. Thuhet se e tashmja për të cilën jemi të ndërgjegjshëm është vetëm një pasqyrë e ndërtuar nga truri ynë. Poeti dhe imunologu çek, Miroslav Holub komenton se 73% e të gjitha poemave në gjermanisht, vargjet e të cilave të lexuara me zë të lartë zgjasin nga 2-3 sekonda. Poemat më të gjata lexohen me një pauzë të lehtë të pandërgjegjshme në mes të çdo vargu. “Në këtë rast e tashmja zgjat 3 sekonda” – pohon Miroslavi. Për ngjashmëri 2 ose 3 sekonda është kohëzgjatja mbi të cilën mendja jonë percepton të dhënat sensoriale të marra si një eksperiencë unike. Le të japim një shembull të thjeshtë: Një orë muri bën tik tik tik…gjithmonë është i njëjti tingull. Kohëzgjatja mes këtyre goditjeve është afërsisht 3 sekonda. Çështja se çfarë është e tashmja dhe për të thënë, nëse mund të jetohet e tashmja, në thelb është një problem i perceptimit të kohës. / horizonti.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close