Horizonti.al

A është e vërtetë që Cezari tha: “Edhe ti Brut, biri im?”

Drama universale të tradhëtisë

Nuk i k thënë ato fjalë. Shkrimtari latin Svetoni (70-126) thotë se duke vdekur, Cezari foli në gjuhën greke, që ishte gjuha e elitës romake, “Kai su teknon” (“Edhe ti bir”). Fraza (që më pas u përkthye në latinisht duke i shtuar fjalën Brut), pati megjithatë shumë sukses dhe u bë padyshim shumë e famshme. Ndoshta sepse, përvec se habisë së Cezarit kur pa Marko Xhunio Brutin, pinjollin e tij, mes komplotuesve, ajo shpreh edhe dramën universale të tradhëtisë. / bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close