Bota

A mund të ndihmojë psikologjia në zgjidhjen e konflikteve afatgjatë?

 

Screen Shot 2015-11-12 at 21.41.05

Konfliktet mund të përfshijë kombe dhe fe të ndryshme, raca dhe klasa gjithashtu të ndryshme. Disa prej tyre duket tejet të vështira për t’u zgjidhur:tensionet dhe urrejtja mes palëve, ngjan se është e përhershme. Por disa psikologë socialë kanë zbuluar kohët e fundit, sesi paragjykimi dhe mosbesimi ndërmjet grupeve, mund të tejkalohen…

Nga David Edmonds

“BBC”

Autokritika

Eran Halperin është profesor i asociuar në Shkollën e Psikologjisë në Qendrën Ndërdisiplinore ‘Herzliya’ në Izrael. Ai ka kryer shumë studime eksperimentale, për të provuar se si njerëzit mund të inkurajohen që të mendojnë në një mënyrë më të favorshme për grupin “tjetër”, dhe të jenë më të gatshëm për të arritur nje marreveshje.

Në një eksperiment, një grupi izraelitësh iu dha të dëgjonte mbi artikullin e rremë të një gazete. Ai përshkruante një udhëheqës palestinez që kritikonte shoqërinë e tij – korrupsionin në Gaza dhe Bregun Perëndimor apo mangësitë në shkolla. Ndërkohë edhe një grup palestinezësh, u ekspozua ndaj një politikani izraelit që ishte autokritik…

[real3dflipbook id=”620″]


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close