Bota

Ballkani: Lufta për hegjemoninë në Europën juglindore

 

Screen Shot 2016-07-20 at 7.56.04 AM

Ekspertët më të mëdhenj gjeopolitikë theksojnë se prej rreth një dhjetëvjeçari “perspektivën europiane” për vendet e zonës ballkanike. Por sipas asaj që thonë të gjithë, në samitet më të mëdha të sektorit të klubit europian nuk ka asnjë lloj univociteti lidhur me afat hyrës e vendeve të reja. Një prej motiveve buron nga fakti që aktualisht Ballkani paguan një një situatë gjeopolitike absolutisht destabilizuese. Pas vdekjes së Marshallit Tito, shpërbërja e Republikës Federale të Jugosllavisë dhe luftërat civile që e pasuan, pavarësisht tentativave të ndërhyrjes diplomatike që kanë pasuar dora dorës, strukturat administrative e vendeve të reja janë njollosur nga krime të tmerrshme dhe masakra të pashembullta në dëm të popullsive civile.

Pasojat e këtyre ngjarjeve tragjike, të ndodhura më shumë se 25 vite më parë, influencojnë akoma sot strategjitë politike ndërkombëtare për sa i përket kësaj zone gjeografike të veçantë. Në fakt, për shumë njerëz …

[real3dflipbook id=”1248″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close