Magazine

Baza e fshehtë që mund t’i kishte dhënë fund botës

Në vitet ‘70 dhe ’80 të shekullit të kaluar, ekuipazhet qenë në gatishmëri të vazhdueshme në stacionet e lëshimit të raketave bërthamore, poshtë nën shkretëtirën e Arizonës. Po çfarë do të kishte ndodhur, nëse ata do kishin marrë urdhër për të lëshuar raketat?

Screen Shot 2016-08-27 at 09.55.44

Nga Riçërd Hallingëm

Ivon Moris kishte vetëm 3 minuta kohë për të hyrë në vendin e punës dhe filluar procedurat. Çdo kohë më e gjatë, nga telefonata përmes kodit të saj të fshehtë në portën rrethuese dhe zbritjes së një sërë shkallëve, nënkuptonte se në rastin më të mirë do të arrestohej. Moris qe një nga komandantet e parë femra të ekuipazhit të stacionit të lëshimit të raketave bërthamore silos ”Titan 2”. Pjesë e Krahut Strategjik 390 të Raketave në Tukson të Arizonës ndërmjet viteve 1980-1984, ajo ishte përgjegjëse për 3 anëtarë të tjerë të ekuipazhit dhe një armë bërthamore me një fuqi prejScreen Shot 2016-08-27 at 09.56.01 9 megatonësh.

“Ndonëse misioni ynë kryesor ishte paqja përmes frenimit, duke parandaluar Luftën e Tretë Botërore”- thotë ajo, “në rast se dështonim, duhet të ishim të gatshëm të lëshonim raketa …

[real3dflipbook id=”1280″]

Leave a Reply

Back to top button