Magazine

Gomorra: Një histori e gjatë 10-vjeçare

Screen Shot 2016-05-23 at 09.43.47Nga Roberto Saviano

Dhjetë vjet, dhjetë vjet, dhjetë vjet… E kam dëgjuar zërin tim të thotë këto gërma, pasi i kam përsëritur pafundësisht në mendje. Dhe fillova të shkruaj këto rradhë thjesht për argëtim, si për të imituar Xhen Torensin tek “Vetëtima” dhe “Mëngjesi ka arin në gojë”. I përsëris gërmat për të bindur veten, për të bërë bilancin e 10 viteve të fundit, qëkur mora i pari ndër duar kopjen e librit tim “Gomora” dhe fillova ta lexoj.

(Muajt e parë qenë të papërshkrueshëm. Më ndalonte në rrugë cilido që me kishte partë qoftë edhe vetëm një herë në jetën e vet, madje edhe në rrugë rastësisht. Kishte shumë nga ata që mendonin se duhet të thoshin diçka për librin, ndjenin nevojën të më përcillnin atë që kishin përjetuar në kokë dhe në mish. Më ndalonin për të më thënë se e kishin lexuar librin, dhe ia kishin dhuruar dikujt tjetër. Më ndalonin për të më thënë se sapo kishin përfunduar fjalinë e fundit të librit, kishin patur tashmë një mik të gatshëm për të marrë stafetën, për t’ia marrë një libër të lexuar tanimë nga të tjerët dhe që të zgjat jetën).

Kështu lindi Gomora. Në Napoli, Kaserta, Kampanja dhe pastaj më përtej. Bosi kazalez Antonio Iovine tha:

[real3dflipbook id=”1139″]

 

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close