Histori

Histori dashurie që lanë shenjë në histori

perikliu aspasiaFaqet e historisë janë mbushur shpesh me tregime e tragjedi, humbje, dhe dëshpërim. Në disa raste, megjithatë, ka një dritëz shprese në formën e yllit të të dashuruarve të cilët kurrë nuk heqin dorë nga dashuria e vërtetë. Mbretër dhe mbretëresha, perandorë dhe perandoresha, amvisa, mantenuta-dashuria nuk njeh tituj ose prefikse. Disa histori dashurie janë aq të fuqishme sa që ato edhe kanë formuar historinë e një kombi.
Perikliu  Dhe Aspasia
Perikliu ishte një gjeneral, orator, dhe figure e shquar në artin e qeverisjes athinase. Ndoshta nuk është çudi se partnerja e tij ndan shumë nga të njëjtat talente. Ata u takuan gjatë një simpoziumi, dhe në të njëjtën kohë, Perikliu u befasua nga zgjuarsia dhe bukuria e Aspasias. Ngaqë ajo erdhi nga Mileti, jo nga Athina, asaj i ishte dhënë më shumë liri se shumicës së grave të tjera të kohës së saj dhe u bë e njohur si një intelektuale në shoqërinë athinase.Thuhej se gratë e burrave më me ndikim të Athinës e kanë vizituar atë për të fituar të kuptuar dhe njohuri mbi çështjet e brendshme.
Pavarësisht sofistikimit të saj, ata që ishin xheloz për Perikliun pëshpëritnin fyerje dhe qortuan marrëdhënien e tyre. Aspasia kishte pjesën e saj të mbështetësve të drejtë, megjithatë, më i shquari i të cilëve ishte vetë Sokrati. Edhe pse qytetarët e Athinës e kishin të ndaluar të martohen me të huajt – një ligj i cili ishte miratuar në mënyrë ironike nga Perikliu para se Aspasia të hynte në jetën e tij – ai e adhuroi atë për pjesën tjetër të ditëve të tij që i kishin mbetur. Thuhet se e ka puthur Aspasian çdo ditë deri në vdekjen e tij në vitin 429 p. e.s.

vijon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close