Bota

INTERVISTA / Francis Fukuyama: Rendi botëror i pasluftës është dobësuar. Përfitojnë Rusia dhe Kina

screen-shot-2016-12-01-at-14-41-56

“Kishim frikë se demokracia do të vihej në rrezik prej rritjes së pandalshme të ndikimit të fuqive autoritare si Kina. Por, pas Brexit, dhe mbi të gjitha me zgjedhjen e Donald Trumpit, duhet të vetëdijësohemi se rreziku më i madh vjen nga brenda: populizmat dhe nacionalizmat rrezikojnë të hedhin në erë botën tonë liberale, të hapur dhe tolerante”.

Francis Fukuyama e ka korrigjuar tashmë prej vitesh parashikimin e tij për një fitore totale dhe të pakthyeshme të politikave liverale që, pas rënies së Murit të Berlinit, e kish përkthyer në “Fundin e Historisë”, titulli i një libri me sukses të jashtëzakonshëm. Pas zgjedhjeve në SHBA, ndryshimi i kursit për historianin konservator të Stanfordit bëhet më radikal: mbërrin deri aty sa të shprehë frikën për një degjenerim të sistemeve politikë demokratikë të Perëndimit, si dhe një shpërbërje të rendit global të pasluftës, rend i cili i dha stabilitet botës, duke filluar që nga viti 1945…

[real3dflipbook id=”1406″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close