Keshilla

Keni një fëmijë: a ka një moshë ideale për t’u bërë nënë?

Variablat e përfshira janë shumë: puna, problemet ekonomike, mosha. Zgjedhja nuk është gjithmonë e lehtë, por mund të gjendet një ekuilibër

Për të rritur kushtet e qëndrueshme familjare të punës pritet, ne duam të verifikojmë qëndrueshmërinë e marrëdhënies sonë si çift, duam sigurinë dhe qetësinë e nevojshme për të siguruar gjithçka që do të lindë. Ka nje  mijë arsye pse ne tentojmë të presim dhe të shtyjmë momentin kur bëhemi prindër, por a jemi të sigurt se është gjë e mirë?

Të kesh fëmijë kur je i ri ofron një seri përfitimesh të gjata, jo më pak faktin që ke energji të freskët dhe një epokë kronologjike që na bën më afër fëmijëve tanë. Për fat të keq, të gjitha këto aspekte janë në konflikt të hapur me një sërë vështirësish sociale që shumë çifte gjejnë të pakapërcyeshme. Para së gjithash qëndron në vështirësinë e sigurimit të një pune stabile, e cila garanton sigurinë e nevojshme financiare për familjen dhe për nënën, mundësinë e përdorimit të mbrojtjeve të parashikuara për periudhën e lindjes. Pastaj ekzistojnë aspiratat e duhura të karrierës që një grua sot nuk dëshiron të heqë dorë nga nevoja për të siguruar një shtëpi të përshtatshme për të strehuar një familje, vështirësi në marrjen e ndihmës së nevojshme në foshnjërinë e fëmijës dhe, së fundi, por jo më pak , nevoja për të testuar me kujdes marrëdhëniet me dy drejtime përpara se të zgjerojë familjen. Shkurtimisht, arsyet për të cilat ne jemi të detyruar të presim janë të shumta dhe bëjmë momentin kur çifti mund të fillojë të mendojë seriozisht për lindjen e një fëmije.

Cfare thote shkenca. Sipas studimeve shkencore të publikuara në BMJ (British Medical Journal), mosha ideale për t’u bërë prindër është midis 20 dhe 34 vjeç për gratë dhe nën 40 vjeç për meshkujt. Kjo është gjithashtu mosha në të cilën çifti është më pjellor dhe prandaj ka shansin më të madh për të konceptuar dhe për të pasur një fëmijë të përkryer të shëndetshëm. Mosmarrëveshjet fillojnë të bien në mënyrë dramatike pas moshës 35 vjeç, sepse vezët, qelizat e prodhuara nga vezoret, janë të njëjtën moshë si gruaja dhe për këtë arsye moshën me të. Pas kësaj moshe konceptimi bëhet më pak e lehtë dhe madje edhe shtatzënia dhe lindja mund të jenë më të komplikuara. Ajo gjithashtu rrit djeshëm gjasat që fetusi mund të shfaqë anomalite gjenetike, siç është sindroma Down. Edhe nëse mundësia e të pasurit të një fëmije Down nuk mund të përjashtohet plotësisht në asnjë grua, madje edhe në të rinjtë, incidenca e sëmundjes tashmë po rritet nga 30 vjeçari i nënës: një grua 25-vjeçare ka një probabilitet prej 1,250 për të pasur një fëmijë me këtë anomali dhe në moshën 30 vjeç, probabiliteti është një për çdo 952, por në moshën 35 vjeç bëhet një nga 378 dhe në 40, një në 106. Për këtë arsye, duke filluar nga mosha 35 vjeç, rekomandohet amniocenteza, provimin që ju lejon të diagnostikoni sëmundjen para lindjes së fëmijës. Megjithëse teknikat e lindjes së sotme të ndihmës mund të zgjidhin shumë nga problemet e pjellorisë së çiftit dhe në të vërtetë zgjasin mundësinë për t’u bërë prindër, nga pikëpamja strikte biologjike, është më mirë të mos e shtyni shumë zgjedhjen.

NËSE vendosni te jeni nje nene e re – Në njëzet e pesë ose tridhjetë keni më shumë energji se ato që një çerek-vjeçar mund të ketë. Netë e bardhë tolerohen më mirë dhe nëse ndihemi të papërvojë dhe të lehtë të bien pre e ankthit, kujtojmë se “asnjë fëmijë nuk lind me broshurën e udhëzimeve”. Të jesh prind është një profesion që mësohet çdo ditë: nuk duhet të turpërohemi që të pyesim nënën ose një mik më me përvojë për ndihmë, por gjithnjë kujtojmë se ne jemi gjithmonë ata që duhet të zgjedhim atë që është më e mira për femijen tone. Punët tona do të shperblehen  brenda pak vitesh, kur ne gjejmë veten me një djalë te  rritur tashmë dhe ne do të jemi në krye të jetës,se nënave dhe miqve të fëmijëve tanë së bashku. Dhe ne do të dëgjojmë: “Wow, ti kaq I ri ken je djakle kaq te madh? Urime! ”

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close