Histori

Komunizëm sh.p.k.

image

Me kalimin e kohës, Partia Komuniste sovjetike u bë çuditërisht businesslike.

Raport i Sekretarit të Parë të Partisë të Moldavisë, Leonid Brezhnev, për financierin e partisë, Dmitri Krupin.

Gjatë vitit të parë pas rënies së komunizmit në Rusi, kishte interes intensiv lidhur me vendndodhjen e “floririt të partisë” – asetet e Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik të përmbysur dhe të jashtëligjshme. Përpjekje kërkimesh nga ana e investigatorëve të Presidentit Yeltsin dhe gazetarëve gjetën pothuajse asgjë dhe sot problemi praktikisht është harruar. Në të njëjtën kohë, një lloj i ndryshëm kërkimi ka nxjerrë në dritë një pasuri jo prej floriri, por prej dokumentash – miliona dokumenta nga arkivat dikur sekrete partiake, vlera e të cilave vazhdon të rritet ndërsa një kërkim i ri po bëhet në Hoover Institution dhe tjetërkund and elseëhere. Dokumentat financiare të partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik, ashtu si dhe raporte nga auditorët e partisë dhe policia e brendshme e saj, Komisioni i Kontrollit të Partisë, portretizojnë partinë sunduese sovjetike nga një perspektivë e re dhe hedhin dritë të re në marrdhënien komplekse dhe të ndryshueshme midis partisë dhe shtetit sovjetik. Për shembull, jo më larg se epoka staliniane…

[real3dflipbook id=”1084″]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close