HistoriHorizonti.al

Legjendat e vikingëve / Djegia e Njalit

Kjo sagë, zbulon  se ligjet dhe procedurat ligjore të çuditshme komplekse, luajtën një rol të rëndësishëm në territoret vikinge. Ato formojnë sfondin e një historie tjetër të supozuar të vërtetë të shekullit X-të, të regjistruar në sagën mesjetare të Njalit.

Njal është një avokat islandez, i njohur në të gjithë vendin, që arriti t’i jepte fund me zgjuarësi disa prej gjakmarrjeve më të vjetra, që kishin dëmtuar të gjitha shoqëritë vikinge. Përkundër kësaj, ai nuk ishte në gjendje të parandalonte gruan e tij, mikun më të mire, dhe në fund djemtë e tij që të preken nga hakmarrjet e tyre.

Në fund, mbyllet në shtëpi dhe i vë asaj flalën duke u vetëdjegur, një akt i përbashkët hakmarrës në atë kohë. Është një përrallë e gjatë dhe tronditëse, e mbushur me shumë të papritura. Ashtu si Saga Laksdaela, edhe kjo ofron të dhëna bindëse mbi konvertimin e norvegjezëve në besimin e krishterë. / bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close