Histori

Lindje komuniste, apo Perëndim? 1948-a: Viti që vendosi të ardhmen e Italisë

“Po t’i kishin fituar komunistët zgjedhjet? Mendoj se do të kishte qenë katastrofë. Nëqoftëse do të fitonin komunistët dhe nëqoftëse Italia shkonte në pjesën lindore të botës, mendoj se do ishte katastrofë … Mendoj se e pamë se çfarë ndodhi bë Çekosllovaki dhe ajo në vitin 1939 qe një vend industrial shumë i përparuar. Mendoj se do kishte qenë një tragjedi për Italinë, një tragjedi për Evropën; do të kishte qenë një tragjedi për Mesdheun dhe një shuplakë për Amerikën”

Screen Shot 2015-09-26 at 10.39.06

Në muajt e parë të vitit 1947 besimi i italianëve në demokracinë e re ishte afër zeros: kostoja e jetës rezultonte 34 herë më e madhe se ajo e vitit 1938; indeksi i çmimeve të shumicës ishte 40 herë më i madh; për më tepër, mjaftuan pak javë që vetë këta tregues të ngriheshin respektivisht me 44 dhe 52 herë. Spekullimi gëlonte nga të gjitha anët…

[real3dflipbook id=”550″]


 Screen Shot 2015-09-26 at 10.39.42

Screen Shot 2015-09-26 at 10.42.31

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close