Ekonomi

Magjia e “dorës së fshehtë të tregut”. A funksionon edhe sot?

Ka pak koncepte në historinë e ekonomisë që janë keqkuptuar dhe keqpërdorur, më shumë sesa “dora e padukshme”. Për këtë, ne mund të falenderojmë më shumë personin që e shpiku këtë frazë: ekonomistin skocez Adam Smith, në librat e tij të shekullit të 18-të, “Teoria e Ndjenjave Morale” dhe “Pasuria e Kombeve”.

Tek “Teoria e Ndjenjave Morale” botuar në vitin 1759, Smith përshkruan se si individët e pasur “udhëhiqen nga një dorë e padukshme, për të bërë pothuajse të njëjtën shpërndarje të nevojave të jetës, të cilat do të ishin bërë, nëse toka do të ishte e ndarë në pjesë të barabarta mes të gjithë banorëve të saj, dhe kështu pa e patur si qëllim, pa e ditur, ata çojnë përpara interesin e shoqërisë”. Ajo që e çoi Smithin në këtë përfundim ishte ideja e tij që njerëzit e pasur nuk jetojnë në vakum: ata duhet të paguajnë (dhe kështu ushqehen) individët që rrisin ushqimin e tyre, prodhojnë sendet e tyre shtëpiake dhe punojnë si shërbëtorë të tyre.

Thënë thjesht, ata nuk mund t’i mbajnë të gjitha paratë për vete!

Bota.al ka përgatitur një speciale në lidhje me “dorën e padukshme të tregut”, njeriun që e pagëzoi termin, Adam Smith, njëkohësisht babain e ekonomisë kapitaliste, dhe rolin që ajo ka patur që në fillimet e revolucionit industrial dhe deri në kohët e sotme. Një material me vlerë për të gjithë të apasionuarit pas ekonomisë. Të plotë mund ta lexoni këtu. / Bota.al

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close