Lifestyle

Mamaja ime e cila nuk ishte e lirë, por më mësoi si të isha

Faleminderit mami, që inkurajove rebelimet e mia, që më lejove të rritem dhe të bëj gabime në mënyrën time. Faleminderit që pate guximin të më mësoje për lirinë

Unë jam rritur me një grua shumë të fortë, një shkëmb, themeli i jetës sime dhe gjithashtu i të gjithë familjes, edhe nëse kjo ka luftuar për të pranuar se ishte kështu. Sepse gruaja nuk mund të ishte referenca e njohur, jo në ato ditë kur liria ishte një luks i dhënë vetëm burrave.

Nëna ime nuk kishte askënd që ta mësonte të luftonte për lirinë e saj dhe me kalimin e viteve ajo u bë skllave e besimeve shoqërore të një kulture patriarkale që ende nuk është çrrënjosur plotësisht.

Jo, nëna ime nuk ishte një grua e lirë. Ajo nuk lejohej të kishte ëndrra të mëdha dhe të jashtëzakonshme sepse jeta e saj tashmë ishte vendosur nga të tjerët. Ajo nuk mund t’i lejonte vetes luksin e studimit, bërjes së karrierës dhe vetëpërmbushjes. Më së shumti duhej të provonte dorën në punë të rastit, pak a shumë të vështira, për të ndihmuar familjen, derisa ia doli.

Babai mjeshtër i formuar nga shoqëria, ai që duhej të emanciponte nënën time nga familja, për t’u bërë skllave e një familje tjetër. Mbani parasysh, babai im nuk ishte një burrë i keq, por vetëm një viktimë tjetër e stereotipeve gjinore që përpiqej të kuptonte zhgënjimin dhe vuajtjet e nënës sime dhe të gjitha shfaqjet e kokës sime.

Por jo nëna. Ajo gjithmonë i ka inkurajuar ato rebelime. Që në fëmijëri, nëna ime më mësoi të ëndërroja gjëra të mëdha, pa kufizime. Ajo më bëri të luaj futboll, edhe pse isha vajza e vetme që e bëja këtë, dhe më lejoi të vishja pantallona blu kur të gjithë shoqet e klasës mbanin veshur fustane rozë.

Ajo më mbështeti plotësisht kur zgjedhjet e mia personale dhe profesionale ishin absolutisht kundër trendit, kur babai im, i shtypur nga të afërmit dhe gjykimi i të tjerëve, më përsëriste se qëndrimet e mia nuk ishin në përputhje me një grua. Se nëse do ta kisha lënë atë djalë i cili sipas mendimit të tij ishte i përsosur, do të kisha mbetur një e paburrë dhe se nëse nuk do të kisha ndërmarrë atë kurs diplome, ndoshta do të isha bërë askushi.

Por mami jo, nuk e bëri kurrë, nuk më gjykoi kurrë. Ajo më ftoi të bëja gabime, përkundrazi, të dështoja dhe të filloja nga e para. Për të ndjekur zemrën time, kudo që më çonte. Të isha një grua e lirë, në mendim dhe veprim. Dhe fakti i thjeshtë i të qenit në gjendje të mbështetesha në shikimin e saj miratues, gjithmonë dhe në çdo rast, më ka dhënë forcë dhe guxim të paparë.

Vetëm ajo, ajo grua e guximshme, e cila u privua nga liria e saj vetëm sepse lindi dhe u rrit në kohën e gabuar.  Dhe unë vetëm duhet ta falënderoj atë, mamanë time, që ishte gruaja që unë jam sot.

Back to top button
Close
Close