Lifestyle

Nëse keni lindur mes viteve 1950 dhe 1980, nuk duhet ta humbni në asnjë mënyrë!

time passing

 1. Kur bridhnim në biçikletë nuk mbanim kokore.
 2. Pinim ujë nga tubi i çezmës, dhe jo nga shishja me ujë mineral.
 3. Kalonim orë të tëra duke ndërtuar karroca me kuzhineta dhe fatlumët që kishin pranë shtëpisë rrugë të rrëpirta, lëshoheshin, dhe në gjysmë të rrugës kujtoheshin që nuk kishin frena. Pas shumë përplasjesh, me mure e shkurre, mësuam të zgjodhnim problemin. Po, përplaseshim me shkurre, dhe jo me makina…
 4. Dilnim të luanim, me të vetmin detyrim që të ktheheshim para se të perëndonte dielli. Nuk kishim celularë, kështu askush nuk na gjente dot… e pamendueshme.
 5. Priteshim, thyenim ndonjë kockë, humbnim ndonjë dhëmb, dhe askush nuk denonconte për këta incidente. Faji nuk ishte i askujt, faji ishte i yni.
 6. Hanim bukë me vaj, bukë me gjalpë, pinim ujë me sheqer dhe nuk kishim asnjëherë probleme me mbipeshën, sepse ishim gjithmonë në lëvizje duke luajtur.
 7. Kur na binte në dorë ndonjë pije, e ndanim më katërsh. Pinim nga e njëjta shishe dhe askush nuk vdiste prej kësaj.
 8. Nuk kishim playstation, nintendo 64, xbox, videolojëra, televizion kabllor me 99 kanale, dolby surround, celularë, kompjuterë, internet… por në vend të kësaj, kishim shumë miq.
 9. Dilnim, shëtisnim me biçikletë ose ecnim në këmbë deri tek shtëpia e shokut, i binim ziles, ose thjeshtë hynim pa trokitur, ai ishte aty dhe ne ia nismim lojës.
 10. Po! Dilnim atje përjashtë! Në botën mizore! Pa një roje. Si ia bënim? Sajonim lojëra me shkopinj dhe topa, krijonim skuadra për të bërë një lojë. Jo të gjithë zgjidheshin për të luajtur, dhe ata që nuk zgjidheshin, nuk është se shkonin tek psikologu për të trajtuar traumën…
 11. Disa studentë nuk ishin të shkëlqyer si të tjerët, dhe kur humbisnin një vit e përsërisnin. Askush nuk shkonte tek psikologu, askush nuk vuante nga probleme të vëmendjes apo hiperaktivitetit. Thjeshtë bënte pak pushim dhe përsëriste vitin.
 12. Kishim liri, dështime, suksese, përgjegjësi… dhe mësonim t’i kontrollonim.

Atëherë, pyetja e madhe është kjo: si ia kemi dalë që kemi mbijetuar? /bota.al

 

5 Comments

 1. Është e drejtë pyetja e fundit. Kemi mbijetuar. E në mbijetesë nuk ka vend për luksin e psikologut. Në ato vite psikologu ishte si celulari. Nuk egzistonte.

 2. Sepse ajo ishte jeta..nje rutine e perditeshme per cilindo brez qe jetonte…po te hapje goje…propagande politike…15-20 vite burgim…internim tew familjes etj etj…..ligji ligji te ndeshkonte per cdo gje….frika mbizoteronte kudo e mbi kedo…ne cdo 3 vte 4 ishin spiuna….sbeje dot ndryshe…do pershtateshe.
  Por sot ama eshte edhe me keq….ne cdo 2 vete jane 14 spiune…..nuk behet ndryshe ne shqiperi..ikni sa ma pare nga ky vend i mallkuar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close