Horizonti.al

Paradoksi i Krisipit, ose gjëegjëza e Dionit dhe Theonit

Screen Shot 2016-08-20 at 22.23.06Filozofi Stoik Krisipi ka shkruar gjerësisht mbi ekzistencën e virtyteve, dhe karakteristikat në një trupi të vetëm për të përbërë veten. Ai shtron rastin e çuditshëm të Dionit dhe Theonit për të ilustruar idenë e asaj që përbën veten: Merrni një person, thotë gjëegjëza, dhe ia vini emrin Dion. Merrni të njëjtin person dhe i vini emrin Theon në çdo pjese të trupit të tij përveç njërës këmbë.

Pritini këmbët për t’i bërë ata identikë.

Përderisa dy njerëz nuk mund të banojnë në të njëjtën hapësirë në të njëjtën kohë, njëri prej tyre duhet të vdesë me prerjen e këmbës. Krisipi argumenton se Theoni vdes ndërsa Dioni jeton, sepse Theoni nuk mund të humbte diçka që ai nuk e kishte, dhe pushon së ekzistuari. Ndonëse shkolla e Stoikëve pajtohet në përgjithësi me këtë analizë, Akademiku Filo argumentoi se ishte pikërisht Theoni ai që do të mbijetonte. Argumenti i tij ishte se përderisa Theoni nuk kishte asgjë për të humbur, ai do t’i shpëtonte incidentit i padëmtuar, ndërsa Dioni do të zhdukej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close