Shendeti

Probleme me tiroiden? Këto janë 7 shenja që nuk duhet t’i neglizhoni

Tiroidja është një gjendër endokrine themelore për trupin: prodhon hormonet tiroksinë (T4) dhe trijodotironinë (T3), të cilat rregullojnë proceset kryesore fiziologjike si zhvillimi dhe funksionimi i trurit, funksioni i sistemit kardiovaskular dhe metabolizmi i ndërmjetëm. Për sa kohë që funksionon në mënyrë perfekte, nuk kuptohet se sa e rëndësishme është. Kur fillon të ketë probleme, ne e kuptojmë se sa e rëndësishme është puna e saj. Një funksionim jonormal i gjëndrës tiroide rezulton në mangësi të pjesshmeose totale në sekretimin e hormoneve tiroide. Por çfarë ndodh në një rast të tillë në trupin tonë? Fillojnëdhe cshfaqen çrregullime shumë serioze. A ka një sinjal për të kuptuar në kohë nëse tiroidja ka probleme? Janë 7 në veçanti dhe sigurisht që nuk duhen neglizhuar.

1. Një mënyrë për ta kuptuar nëse tiroidja po funksionon siç duhet, është të kontrolloni ciklin menstrual për gratë. Nëse, për sa i përket kohëzgjatjes së ciklit dhe sasisë së hemorragjisë, ato janë normale, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Nëse, nga ana tjetër, sasia është shumë e pakët ose, anasjelltas, shumë e bollshme, mund të dyshohet përkatësisht për hipertiroidizëm ose hipotiroidizëm. Mjeku endokrinolog vendosdiagnozën përfundimtare.

2. Perceptimi i nxehtësisë gjithashtu ndryshon tek persona me probleme të gjendrës tiroide. Ndryshimet e shpeshta në perceptimin e temperaturës mund të tregojnë mosfunksionim të tiroides.

3. Natyrisht, shtimi, ose humbja e pajustifikuar e peshës mund të jenë gjithashtu simptoma të mosfunksionimit siç duhet të tiroides.

4. Nëse vëreni ënjtje të fytyrës ose ndonjë pjese tjetër të trupit tuaj në përgjithësi, tiroidja juaj është duke prodhuar hormone në sasi të ulët.

5. Flokët janë gjithashtu një sinjal i rëndësishëm. Nëse, përtej ndryshimeve të stinëve gjatë të cilave është normale rënia e flokut, ka një humbje të vazhdueshme të flokëve, ne duhetmendojmë për problemet e tiroides.

6. Ata që gjithmonë ndihen të lodhur mund të kenë probleme me tiroiden.

7. Edhe njerëzit që kanë dhimbje të pajustifikuara të muskujve (d.m.th. pa kryer ndonjë aktivitet të madh fizik) mund të dyshojnë për problemet me tiroiden. E njëjta gjë vlen edhe për ata me ankth.

Sigurisht, nuk do të thotë që dikush që ka një ose më shumë nga këto simptoma ka probleme me tiroide. Ajo që është e sigurt është se do të ishte e këshillueshme që të konsultoheni me një mjek endokrinolog dhe të bëni analizat hormonale që do të konfirmojnë ose hedhin poshtë dyshimet tuaja.

Back to top button
Close
Close