Horizonti.al

A është e mundur që qenies njerëzore “t’i mbarojë” kujtesa?

Screen Shot 2015-09-02 at 6.43.36 PM

Në një kuptim po. Kujtesa varet nga formimi i lidhjeve të reja nervore, dhe truri ka një numër të fundëm të neuroneve, si dhe një hapësirë të kufizuar në të cilën të shtojë lidhje të reja midis tyre. Përsëri në një kuptim tjetër, një tru i shëndoshë mund të ndalojë së mësuari. Nuk ka një gjë të tillë si ‘kujtesa’. Kur ne kujtojmë një fakt ose një ngjarje që na ka ndodhur, mund ta sjellim atë në mendje në një mënyrë tjetër, duke përdorur lidhje të ndryshme. Ndërsa plakemi, dhe kemi gjithmonë e më shumë për të kujtuar, lidhjet bëhen edhe më komplekse.

Kur mendjet tona janë të mbingarkuara, të njëjtat neurone përdoren në kujtime të shumta, në mënyra shumë elastike. Kështu ka të ngjarë t’i ngatërrojmë ngjarjet, ose të kemi vështirësi të tjera gjatë të kujtuarit, por nuk mund të themi me të vërtetë se’na ka mbaruar kujtesa’./Bota.al

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close