Magazine

Sa më shumë para të kesh, aq më pak vlerë u jep. E thotë shkenca

Sa më shumë para kemi, aq më pak i kushtojmë rëndësi parave. Kjo u demonstrua nga një ekip studiuesish nga Kembrixh (Mbretëria e Bashkuar) në 2007 me një studim mbi temën e botuar në Neuron. Philippe Tobler dhe kolegët rekrutuan 14 vullnetarë, disa më të pasur dhe të tjerë më pak, të cilëve u treguan imazhe abstrakte në një ekran kompjuteri. Në mesin e pamjeve, megjithatë, kishte disa që përfaqësonin një monedhë: sa herë që pjesëmarrësit shikonin një të tillë, ata duhej të shtypnin një buton, duke marrë kështu një shumë të vogël. Duke vendosur lëndë me rezonancë magnetike në trur, doli se qendrat e trurit të lidhura me mekanizmin e shpërblimit, të vendosur në lëvizje kur fiton para, ishin shumë më pak aktive tek studentët e pasur sesa ata më pak të kamur. Me fjalë të tjera, ata me më pak para i japin më shumë vlerë parave. / bota.al

Leave a Reply

Back to top button