Analiza

SHBA-Arabi Saudite / 70-vjet, mes tensioneve diplomatike dhe pragmatizmit ekonomik

Screen Shot 2015-05-16 at 10.34.40

“Council of Foreign Relations”

Një aleancë, që i mbijetoi embargos së naftës së vitin 1973, dhe sulmeve të 11 shtatorit 2001, ku 15 nga 19 rrëmbyesit e avionëve të pasagjerëve ishin shtetas sauditë, po vihet tashmë nën presione të reja. Arabia Saudite po reagon ndaj asaj që ajo e cilëson si rilindja e Iranit, dhe tërheqjes së Shteteve të Bashkuara, që kanë shpallur synimin për një ribalancim strategjik në Azi. Disa analistë thonë se koordinimi i kufizuar në ndërhyrjen ushtarake arabe në Jemen në pranverë të këtij viti, është sinjali i një epoke të re në marrëdhëniet SHBA-Arabi.

Shtatëdhjetë vjet aleancë…

[real3dflipbook id=”214″]


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close