Horizonti.al

Si mundet universi, të zgjerohet më shpejt se sa shpejtësia e dritës?

Screen Shot 2015-08-27 at 10.20.49 PM

Nëse shpejtësia e dritës është shpejtësia më e madhe e mundshme, pse janë shkencëtarët duke na treguar se Universi është duke u zgjeruar më shpejt sesa ajo? Kur astronomët i referohen ‘zgjerimit’ të Universit, ata e kanë fjalën për konceptin abstrakt të hapësirë-kohës. Hapësirë-koha është pëlhura e Universit, që konsiston në tre dimensione fizike dhe ‘dimensionin’ shtesë të kohës. Kur një objekt është në lëvizje, e ndryshon pozicionin e vet brenda këtij ‘rrjeti’ të hapësirë-kohës. Shpejtësia e dritës është vetëm një limit për objekte brenda hapësirë-kohës, jo hapësirë-koha vetë. Kështu, nuk ka problem në faktin që hapësirë-koha të zgjerohet me (ose më shpejt se) shpejtësia e dritës./Bota.al

Leave a Reply

Back to top button