Horizonti.al

Thënie të famshme… por të gabuara: “Po nuk patën bukë, le të hanë brioshë!”

Screen Shot 2015-07-19 at 23.17.06Mari Antuaneta e Habsburgëve, bashkëshortja e Luigjit XVI, nuk i ka thënë kurrë fjalët e urryera, që i referoheshin popullit francez të uritur, i cili kërkonte ushqim. Ishte historiografia e mëvonshme që ia atribuoi sovranes (e cila u ekzekutua në gijotinë në vitin 1793) këtë frazë, të cilat iluministi Zhan Zhak Ruso, tek “Rrëfimet” e tij ia kishte atribuar një princeshe, por pa e sqaruar mirë se cila. Episodi për të cilin fliste Ruso ka ndodhur në vitin 1741; Mari Antuaneta lindi në vitin 1755, dhe ajo mbërriti në Francë vetëm në vitin 1770. Pra nuk ishte ajo, për arsye historike, që i tha ato fjalë./Bota.al

Leave a Reply

Back to top button