Histori

U vra apo u vetëvra Mbreti Ananda Mahidol

[Udhëheqës botërorë që vdiqën në rrethana misterioze]

Ananda-MahidolRreth orës 09:20 në mëngjesin e 9 qershorit 1946, tingulli i një arme zjarri prishi qetësinë e Pallatit të Madh në Bangkok. Një punonjës hoteli nxitoi në dhomën mbretërore dhe e gjeti 20-vjeçarin, Mbretin Ananda Mahidol të shtrirë me fytyrë lart mbi krevat, me një plagë plumbi në ballë dhe një Colt.45 anash dorës së tij të majtë. Disa orë më vonë, vëllai i tij më i ri Bhumibol u shpall mbret.
Raportet fillestare thanë se vdekja ishte një aksident fatkeq. Ananda dashuronte armët e zjarrit dhe e mbante gjithmonë një afër. Por, në ditët në vijim, mundësia e vetëvrasjes u shtua. Ky i ri kishte qenë në depresion për ndarjen me të dashurën e tij zvicerane. Ai kishte probleme të zorrëve dhe shpesh ishte grindur me nënën e tij. Por arma u gjet në dorën e majtë të mbretit, ndërsa ai ishte në të vërtetë jo mëngjarash.
Nga fundi i muajit, një komision hetimor arriti në përfundimin se vdekja e Anandas ishte “definitivisht vrasje.” Por kush e qëlloi?
Louis Mountbatten, Duka i Burmas, i shkroi mbretit George VI që “Mbreti Bhumibol kish qëlluar vëllanë e tij për të marrë kurorën.” Bhumibol ishte personi i fundit që e kish parë gjallë Anandën. Ai dëshmoi se kishte shkuar në dhomën e vëllait të tij nga ora 9:00 dhe ishte larguar, kur ai pa se Ananda ishte ende në gjumë. Por asnjë provë tjetër nuk e implikon Bhumibolin. Një mundësi tjetër ishte që Bhumibol vrau vëllanë e tij aksidentalisht, ndoshta ndërsa ata ishin duke luajtur me armë. Qeveria arrestoi përfundimisht tre të dyshuar: sekretarin e Ananda-s dhe dy shërbëtorë, duke përfshirë edhe shërbyesin e hotelit që gjeti trupin. Një i dyshuar i katërt ishte Kryeministri Pridi Phanomyong, i cili i shpëtoi arrestimit duke ikur. Edhe pse provat kundër tyre mungojnë, tre të burgosur u ekzekutuan me pushkatim në vitin 1955.

Leave a Reply

Back to top button