Sipas ligjit meksikan, pija e zjarrtë duhet të përmbajë të paktën 51 për qind alkool të distiluar nga nektari i ëmbël i agave blu. Kjo bimë shkretëtire rritet kryesisht në Jalisco, edhe pse katër shtetet e tjera meksikane gjithashtu janë të lejuara ligjërisht që të prodhojnë tequila. Emri vjen nga indianët Ticuila të Jaliscos.
Kur distiluesit e Afrikës së Jugut filluan të bëjnë versionin e tyre të pijeve në fillim të viteve 2000, duke përdorur një fabrikë të ngjashme me agave, Meksika nuk e pëlqeu idenë e të qenit e shmangur. Diplomatët e saj përdorën marrëveshjet e tregtisë ndërkombëtare për të parandaluar kompanitë e Afrikës së Jugut që ta quanin tequila produktin e tyre. Në vend të kësaj, ata ishin të detyruar ta tregtonin atë si “Agava”. / Bota.al