Filozofi

 • Jun- 2024 -
  4 June

  “Kompleksi ynë i Prometeut”

  Dan Carlin, një politolog dhe krijues podcast-esh, foli me Big Think për instinktin në dukje të pandalshëm të njerëzimit drejt krijimit. Psikanalisti Gaston Bachelard shpiku një term që e përmbledh këtë shtysë: “Kompleksi i Prometeut”. Ky kompleks përshkruan “të gjitha…

  Lexo më shumë
 • Dec- 2023 -
  17 December

  Marcus Aurelius: Filozofia e një Perandori

  Në mesin e fushatave brutale kundër popujve gjermanikë të Danubit, perandori Marcus Aurelius shkroi një sërë reflektimesh, që e vendosën atë në mesin e mendimtarëve më me ndikim të lashtësisë. Në shekullin e dytë pas Krishtit, bota e perandorit Marcus…

  Lexo më shumë
 • Nov- 2023 -
  25 November

  Optimisti Thomas Hobbes

  John Gray* Kur Thomas Hobbes e përshkroi jetën në gjendjen e natyrshme si “vetmitare, të varfër, të shpifur, të shëmtuar dhe të shkurtër”, ai shkroi një prej fjalive më të famshme në gjuhën angleze. Filozofi i shekullit 17 thoshte se…

  Lexo më shumë
 • 10 November

  Të pasur dhe besimtarë? Ja çfarë thonë 5 fetë kryesore për paranë

  Duke qenë se paraja ka qenë në qendër të shoqërisë njerëzore për 5000 vjet, nuk është çudi që të gjitha fetë kryesore kanë shumë për të thënë për të. Asnjë fe e madhe sot nuk inkurajon aktivisht pasurinë dhe lakminë.…

  Lexo më shumë
 • Oct- 2023 -
  9 October

  Filozofi / Kush ishte Talesi i Melitit

  I pranuar përgjithësisht si filozofi i parë analitik që doli në historinë intelektuale perëndimore, Talesi është i njohur për mënyrën me të cilën ai u përpoq të gjente një shpjegim racional për natyrën themelore të të gjitha gjërave në botën…

  Lexo më shumë
 • Jul- 2023 -
  11 July

  Pse debatet janë budallallëk dhe të rrezikshëm, sipas PLATONIT

  Ka një ndryshim midis dialektikës dhe debatit. Kur takoni dikë me një pikëpamje të ndryshme nga e juaja, me siguri do t’i riktheheni debatit. Por debati është një lloj sporti, me fitues dhe me humbës. Debatet nuk kanë të bëjnë…

  Lexo më shumë
Back to top button