Filozofi

 • Jun- 2023 -
  3 June

  FILOZOFI / Disiplina e HESHTJES, sipas Pitagorës

  Disiplina e Heshtjes së Pitagorës synonte të formonte një mendje më reflektuese përmes kontrollit të të folurit. Me këtë praktikë askete, i urti i shkollës së Krotonit u mësoi qindra burrave dhe grave se vetëm kur dikush abstraktohet nga bota…

  Lexo më shumë
 • 3 June

  Katër përgjigje filozofike mbi kuptimin e jetës

  Nga Scotty Hendricks Një pyetje e zakonshme që u bëhet filozofëve dhe guruve është:”Cili është kuptimi i jetës?”.Është pa dyshim një pyetje e rëndësishme. Sepse të pasurit e një ndjenjë qëllimi në jetë,shoqërohet me një gjendje shëndetësore të mirë. Anasjelltas,…

  Lexo më shumë
 • May- 2023 -
  25 May

  Si të sundoni mbi emocionet tuaja, këshilla e një mbreti-filozof

  Nga Kevin Dikinson Mark Aureli e sundoi Romën në një kohë të trazuar. Murtaja Antonine e dërrmoi perandorinë. Dy luftëra në kufi dëmtuan rëndë ushtrinë dhe e boshatisën arkën perandorake. Një gjeneral i besuar, Avid Kasi, udhëhoqi një rebelim kundër…

  Lexo më shumë
 • 23 May

  Kuptimi i jetës, sipas psikologut Carl Jung

  Sipas psikologut Carl Jung, aspekti themelor i ekzistencës sonë është transcendenca. Me fjalë të tjera, sipas filozofit, individi duhet të ndiejë se jeta e tij ka një kuptim përtej momentit të tanishëm, se veprimet e tij mund të jehojnë në…

  Lexo më shumë
 • 23 May

  Strategji stoike për të qenë më të lumtur

  Mendimi stoik synon të gjejë lumturinë përmes guximit për të dhënë më të mirën edhe në situata të vështira Për shumë njerëz, përmirësimi i mënyrës se si ne punojmë mendërisht është bërë një objektiv i përditshëm. Ka këshilla dhe mjete…

  Lexo më shumë
 • 23 May

  Nirvana: Gjendja e çlirimit total

  Nirvana është një nga konceptet më të rëndësishme në Budizëm, Jainizëm dhe Hinduizëm, një gjendje që mund të arrihet vetëm përmes praktikave ose teknikave shpirtërore. Nirvana konsiderohet një gjendje çlirimi nga vuajtjet ose dukka, e lidhur me ciklin e lindjes…

  Lexo më shumë
Back to top button