Shkence

A mundemi “ta shohim” lindjen e Tokës?

Screen Shot 2015-02-24 at 2.24.10 PMNëse ne mund të përdornim teleskopët për të parë shumë  prapa në kohë, pse nuk mund të shohim edhe lindjen e Tokës?
Kur astronomët hedhin vështrimin pas në kohë, ata shohin objekte të largët. Një teleskop kap dritën që ka udhëtuar nëpër hapësirë. Distanca që udhëton drita në një vit është e njohur si një vit dritë. Pra, kur ne shikojmë një yll i cili është 100 vite dritë larg, praktikisht po shohim yllin në të kaluarën e tij. Nga Toka, teleskopët nuk mund të shohin sesi bota jonë dukej në të kaluarën. Toka është rreth 4,5 miliardë vite në moshë, kështu që për të parë lindjen e saj, ne do të duhej të udhëtonim (në çast) 4.5 miliard vite dritë në hapësirë, dhe pastaj, prej andej të shihnim Tokën në momentin e lindjes së saj.

Leave a Reply

Back to top button