Në kryeqytetin grek nuk mungojnë tregjet dhe shfaqjet festive. Por galeritë, muzetë dhe vendet e reja ofrojnë një pushim dimëror vërtet të veçantë.
Babagjyshi i Vitit të Ri nën Partenon? Po, në një fundjavë të gjatë me diellin e ngrohtë të dhjetorit, zbulohet se edhe Athina mbulohet me dekorime dhe pemë vezulluese në zemrën e qytetit. Një pikë interesante është Experience Park i Hellinikon-it, një projekt madhor urban në zhvillim (experiencepark.theellinikon.com.gr).
Po ashtu, Technopolis, një ish-fabrikë industriale prej 32 mijë metrash katrorë, pret koncerte, ekspozita dhe, gjatë dhjetorit, Fabrikën e Krishtlindjeve me tregje dhe shfaqje (athens-technopolis.gr).
Sigurisht, Athina nuk vizitohet vetëm për atmosferat festive, por edhe për bukurinë e saj mesdhetare, por befason me vendet e artit bashkëkohor dhe dizajnit. Një shembull është rinovimi i sapo nisur i një prej ikonave të saj, Muzeut Kombëtar Arkeologjik, i projektuar nga arkitekti britanik David Chipperfield.
Athina ofron gjithashtu vende të reja për t’u eksploruar, si dhe vende tradicionale të dashura për vendasit, si taverna e njohur Diporto, poshtë tregut qendror, ku darkohet midis fuçive të verës dhe që preferohet edhe nga shefi me yll Pavlos Kiriakis i restorantit Gallina (gallina.gr).
RRETH E RROTULL AKROPOLIT
Mund të duket klishe, por vizitorët gjithmonë kthehen në Monastiraki dhe zonat përreth, vetëm pak hapa larg Akropolit dhe Agoras së lashtë. Këtu gërshetohen vendet moderne me ato historike. Shefi i famshëm britanik Jamie Oliver ka lavdëruar Oraia Ellas, një kafene që daton nga viti 1839, si një nga më të bukurat në qytet. Aty mund të shijoni mëngjese të bollshme, sallata gjigante dhe supa peshku.
Të dielave, kur tregu i antikuarëve pranë Tempullit të Hefestit gjallërohet, një ndalesë e domosdoshme është Cafe Avissinia (cafeavissinia.net), e arreduar si një dyqan brokantesh. Këtu, mund të provoni gatime greke me prekje të reja, si musaka-ja me spinaq në vend të patëllxhanëve, e shijuar në një tarracë me pamje nga Akropoli. Për kuzhinën tradicionale, Strofi është një restorant i testuar, veçanërisht i përshtatshëm për pragun e Vitit të Ri falë tarracës së tij që ofron pamjen e fishekzjarreve rreth tempujve. Por tarraca më elegante për një aperitiv është ajo e The Dolli (thedolli.com), një hotel dizajni shumë në modë.
VENDE MODERNE
Në një cep të fshehur të pazarit të Monastiraki-t gjendet TAF, një galeri arti mes shtëpive shekullore, që ofron kafene për aperitiv ose performanca teatrale. Në Psirri, një lagje e njohur për jetën e natës, shumë lokale tërheqin turistët deri në orët e vona të natës, si Barrett (barrett-athens.gr), me muzikë të shkëlqyer që varion nga rock-u te techno-ja. Një tjetër pikë e nxehtë është Minu (minuathens.com), një kafene minimaliste me menu të shëndetshme vegjetariane dhe degustime të djathrave grekë.
Një risi në Psirri është hoteli i parë ushqimor i Athinës, Ergon, që kombinon një stil modern me një ambient që i ngjan një tregu, të mbushur me kamionë me ushqime. Për artin avangardë, të rinjtë shkojnë në Art Center Neon, një ish-fabrikë tabaku e viteve ’20, ku zhvillohen shfaqje të Teatrit Kombëtar Grek dhe performanca të baletit eksperimental.
QYTETI I BEFASIVE
Nga Monastiraki, një ecje e shkurtër ju çon në lagjen Metaxourgeios, një zonë e rilindur si qendër arti në rrugë të hapur. Aty ndodhen galeri si The Breeder, që promovon artistë të rinj grekë, dhe galeria e rëndësishme Rebecca Camhi (rebecca-camhi.com).
Një tjetër perlë e fshehtë është Fondacioni Basil & Elise Goulandris, me vepra nga Picasso, Lichtenstein, Van Gogh dhe shumë të tjerë. Vizitoni gjithashtu Emst, Muzeun Kombëtar të Artit Bashkëkohor, që strehon 1,500 vepra arti.
Ndalesa përfundimtare është Fondacioni Niarchos, një qendër arti dhe kulture e ndërtuar nga Renzo Piano. Aty ofrohen aktivitete të shumta, duke përfshirë joga, sporte, shfaqje dhe restorantin Delta me dy yje Michelin, që kombinon kuzhinën e qëndrueshme me elegancën. Në Athinë, si në kohët antike, madhështia nuk mungon. / bota.al