Covid19 AnalizaLajme nga Bashkimi Evropian

BE-ja premton se plani i rikuperimit nga koronavirusi nuk do të dëmtojë planin e mbrojtes së mjedisit

Zyrtarët e lartë të BE-së janë zotuar se plani i rimëkëmbjes së Bashkimit Evropian nuk do të “dëmtojë” qëllimet kryesore të bllokut për të zgjidhur krizën e klimës dhe kërcënimet për botën natyrore.

Pas zbulimit të një plani rimëkëmbje prej 750 miliardë eurosh (671bn £) për të ringritur ekonomitë e BE-së nga rënia e thellë ekonomike e shkaktuar nga koronavirusi, Komisioni Evropian njoftoi të enjten detaje të tjera për shpenzimet e gjelbërta. Në zemër të planit, BE-ja propozon më shumë se 40 miliardë € një “fond të drejtë tranzicioni” që synon lëvizjen e rajoneve të varura nga qymyri larg karburanteve fosile. Përfituesit më të mëdhenj do të ishin vendet e mëdha prodhuese të qymyrit, të tilla si Polonia, e cilat mund të marri 8bn € në grante, Gjermania (5.2bn €) dhe Rumania (4.5bn €).

Frans Timmermans, nënkryetari i komisionit evropian që mbikëqyr marrëveshjen e gjelbër evropiane, tha që BE-ja duhej të siguronte që nuk po fuste para në industritë e së kaluarës. “Për shumë rajone dhe kompani, përfshirë ato që mbështeten në prodhimin e qymyrit dhe proceset industriale me intensitet karboni, kjo krizë ekonomike ka ngritur një pyetje ekzistenciale,” u tha ai gazetarëve. “A e rindërtojmë atë që kishim më parë apo do ta shfrytëzojmë mundësinë për të ristrukturuar dhe krijuar punë të ndryshme dhe të reja?” “Në të gjitha veprimet që do të ndërmarrim, ne zbatojmë parimin” Mos bëj dëm “në mënyrë që të mos kemi investime që na çojnë në një drejtim tjetër.”

Duke shoqëruar planin e rimëkëmbjes së koronavirusit prej 750 miliardë eurosh, komisioni gjithashtu ka njoftuar një propozim për të rishikuar buxhetin prej € 1,1trn € për 2021-2027. Ky plan premton që 25% e shpenzimeve të BE-së do t’i kushtohen politikës klimatike, për të cilën grupet e interest thonë se nuk është e mjaftueshme. Ambjentalistët thanë që plani i rimëkëmbjes prej 750 miliardë eurosh nuk kishte kushte për të parandaluar qeveritë të shpenzojnë fonde për industritë e lëndëve djegëse fosile. “Është e drejtë që BE të veprojë në solidaritet duke injektuar miliarda për të ringjallur ekonomitë tona duke theksuar një rimëkëmbje të gjelbër,” tha Jagoda Munic, drejtori i Miqve të Tokës së Evropës.

“Por është qesharake të mos vendosësh kushte për këto fonde. E ardhmja jonë e përbashkët do të formohet nga mënyra se si shpenzohen këto para, dhe duke mos lejuar industritë ndotëse dhe korporatat të shmangin taksat, kështu nuk do mund të rindërtojnë botën e qëndrueshme, të ndershme dhe të kujdesshme që na nevojitet. ”   The Guardian / bota.al

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close