Motivuese

Bëje ironinë armën tënde fituese, për t’i buzëqeshur jetës dhe njerëzve

Ne nuk bëjmë tjetër përveçse e përsërisim, veçanërisht në periudha të caktuara, se si jeta ndonjëherë mund të jetë problematike, edhe pse, në shumicën e rasteve jemi ne që e ndërlikojmë. Si? Me të gjitha qëndrimet e mbyllura dhe të zymta, të cilat prekin entuziazmin, gëzimin e jetës dhe optimizmin, duke shndërruar madje edhe më të voglin e problemeve në një dramë të pakapërcyeshme.

Por nganjëherë, do të ishte e mjaftueshme për të ndryshuar këndvështrimin dhe shikimin e problemeve nga një këndvështrim tjetër; kështu mund të zbulonim një numër të pafund mënyrash për t’i zgjidhur ato.

Le të mendojmë për ironinë, për shembull, që nëse orientohet në drejtimin e duhur, ajo mund të jetë një armë e vërtetë kundër problemeve të jetës, por edhe kundër atyre njerëzve që flasin kot.

Ironia dhe vetë-ironia na ndihmojnë të marrim distancën e duhur nga gjërat, na lejojnë të përballemi me vështirësitë në një mënyrë krijuese sepse kur e marrim veten shumë seriozisht, nuk mund të shkojmë përtej hundës tonë. Ne rëndohemi dhe priremi ta shohim gotën gjithmonë gjysmë të zbrazët, duke u mashtruar në situata nga të cilat pastaj luftojmë për të dalë.

Përkundrazi, duhet të mësojmë të qeshim, ta marrim atë që ndodh më lehtë. Përmes të qeshurit, në të vërtetë, truri di si ta organizojë veten më mirë dhe tërheq burime të reja dhe të panjohura që mund të bëhen me të vërtetë të çmuara për ne.

Sekreti është këtu, duke mësuar të buzëqeshni në vend që të zemëroheni, të dëshpëroheni dhe të humbni zemrën. Një mënyrë për të trajtuar problemet e jetës pa u vënë përfund në anën e errët. Sepse ndonjëherë, ne bllokohemi në situata të caktuara, pikërisht për shkak të disa tipareve të karakterit tonë.

Po për të tjerët? Nga të gjithë ata njerëz që takojmë në rrugën tonë dhe që kanë tendencë të zvogëlojnë ato që ne bëjmë, të gjitha sukseset tona, ose më keq që të hedhin shigjeta për të kritikuar ose gjykuar zgjedhjet tona? Gjithashtu në këtë rast, ironia është qëndrimi më i mirë për të dalë kundër të gjithë atyre njerëzve që flasin kot.

Duhet ekuilibër ironik për të qenë në gjendje të përballemi me jetën dhe problemet e saj, të jemi në gjendje të krijojë marrëdhënie pune dhe bashkëjetesë civile. Por jo vetëm kaq, edhe në marrëdhënie dashurie, të qeshim së bashku dhe jo gjithmonë duke e marrë veten shumë seriozisht, mund t’i bëjnë gjërat të funksionojnë më mirë, dhe për më gjatë.

Të dish të qeshësh me veten dhe si ta bësh atë me të tjerët, për të shlyer të gjitha ato situata që mund të çojnë në diskutime, humor të keq, keqkuptime ose pesimizëm, është një virtyt i madh. Le ta bëjmë atë tonin. / bota.al

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close