Motivuese

Atje ku mungon respekti, nuk ka as dashuri

Respekti, sipas përkufizimit të fjalorit, është një ndjenjë dhe sjellje, e cila tregon konsideratë për të drejtat, vlerën dhe meritat e të tjerëve. Diçka shumë e rëndësishme në çdo marrëdhënie, jo vetëm për dashurinë.

Për fat të keq ndodh, megjithatë, që të kemi të bëjmë me njerëz që nuk tregojnë aspak respekt, qoftë në çift ose në miqësi, ose në marrëdhëniet midis të afërmve dhe të njohurve. Por ku nuk ka respekt, nuk ka as dashuri. Sepse kjo e fundit, duke qenë një ndjenjë afeksioni, e cila fsheh vetë dëshirën për të bërë mirë për ata që doni, nuk mund të ekzistojë nëse nuk ka konsideratë.

Si shfaqet mungesa e respektit? Në shumë mënyra, për shembull duke poshtëruar para njerëzve të tjerë, keqtrajtuar, fyer, zvogëluar, tallur, personit që thuhet se e do. Edhe ata që nuk inkurajojnë partnerët ose miqtë e tyre, që të besojnë në vete, të ndjekin ëndrrat e tyre, të kultivojnë interesat e tyre, të vazhdojnë ambiciet e tyre, ndoshta nga zilia ose xhelozia, nuk kanë respekt. Edhe pse në botë, e cila është e madhe dhe e ndryshme, ekzistojnë forma të ndryshme respektimi, disa sjellje janë fyese pavarësisht çdo gjëje.

Për fat të keq ndodh që disa njerëz, ndoshta tejet egoistë, nuk i kuptojnë qëndrimet e tyre të papërshtatshme dhe në këto raste mund të jetë e vështirë të gjesh një marrëveshje ose të fillosh një dialog paqësor. Megjithatë, zgjidhja nuk është as heshtja, duke e lënë veten të mbytet nga egoizmi i të tjerëve, as të biesh në një qëndrim moralist, i cili i sheh gjeste të padurueshme kudo, për shkak të mungesës së ndjeshmërisë.

Në fund të fundit, respekti është shumë i rëndësishëm në çdo marrëdhënie çifti dhe më gjerë, sepse pa dashurinë, konsideratën, vetë miqësinë, ato zhduken. Nga ana tjetër, cili është kuptimi i të qëndruarit bashkë, me një person që nuk provon me fakte se kërkon të mirën tonë? Respekti gjithashtu kalon nga kjo, sepse njeh vlerën e të tjerëve dhe nuk e mbyt atë duke i dhënë prioritet interesave të veta. Dhe nëse në disa raste vlen të ofrohet një shans, në të tjerët është më mirë të ndërpritet marrëdhënia pa shumë ndjenja faji, sepse pa respekt, jetohet keq dhe me trishtim. / MeB

Leave a Reply

Back to top button