Shendeti

Sportet më të mira për të luftuar celulitin

Jo të gjitha aktivitetet fizike janë njësoj efektive në luftën kundër celulitit : le të shohim se çfarë janë më të mirat

Pranvera është sezoni i vitit kur lufta kundër mbështetësve të urryer të celulitit duhet bërë më e fortë: tani e dimë mirë, qe nuk ka më kohë për të humbur.

Eshtë e vështirë për ta zgjidhur problemin plotësisht, por te paktën të përmirësojmë situatën.

Tashmë e dimë mirë se si të përballemi me bikini në formë të mirë, por duhet të vrapojmë, të  luftojmë celulitin sa më shpejt që të jetë e mundur. Natyrisht, para se të filloni një program trajnimi, është e këshillueshme që të kërkoni këshilla mjekësore dhe sigurohuni që jeni në shëndet  të mirë.

Të njohim “armikun” – Emri mjekësor i celulitit është panikulopatia edemato-fibro-sklerotike: kjo shprehje e vështirë tregon thjesht një gjendje të ndryshuar të hipodermës, një ind nënlëkuror që gjendet nën lëkurë dhe përbëhet kryesisht nga qelizat e yndyrës. Metabolizmi juaj lidhet me balancin kalorik dhe përbën, në thelb, rezervën e energjisë të organizmit. Sasia e yndyrës që gjendet në hipodermë varet nga shumë faktorë: kushtet  e subjektit, ekuilibri i stij hormonal dhe zakonet e të ngrënit. Depozitimi i dhjamit ka tendencë të kthehet në celulit, kur ka ndryshime në mikrokriptimin e indit dhjamor, të cilat ndryshojnë metabolizmin.

Sport – Aktiviteti fizik është një nga mënyrat më të mira për të luftuar celulitin. Ai  ka dy efekte të rëndësishme: djegia e kalorive ose yndyra (në varësi të llojit të trajnimit), do të ndikojë në stoqet e yndyrës që rri në trup dhe në të njëjtën kohë ton muskujt, duke rritur sasinë e masës së dobët dhe duke përmirësuar metabolizmin dhe mikrocirkulimin lokal. Në këtë drejtim, çdo aktivitet fizik është i dobishëm, edhe nëse ka sporte dhe disiplina që mund të jenë më efektive .

Aktivitet aerobike – Ata janë gjithmonë më të mirët, cilido qoftë qëllimi që ne vendosëm, përfshirë luftën kundër celulitit. Dy stërvitje aerobike në javë duhet të përfshihen gjithmonë në kalendarin tonë të fitnesit. Ecja me shpejtësi duket të jetë veçanërisht efektive, madje më shumë se drejtimi: ecja e shpejtë (rreth gjashtë kilometra në orë) stimulon metabolizmin dhe prodhimin e endorfineve, të cilat na japin energji dhe humor të mirë, tonet e këmbëve, përmirëson sistemin kardio -vaskulare dhe respiratore, dhe gjithashtu djeg 350-400 kalori në orë. Vrapi, në fakt, nuk mund të jetë sport ideal: ata që janë mbipeshë, janë të ekspozuar ndaj rreziqeve më të mëdha të lëndimit dhe madje edhe goditjet e vazhdueshme ndaj të cilave trupi i nënshtrohet. Në këmbë, nga ana tjetër, edhe me ndihmën e shkopinjve (ecje nordike), është një aktivitet me më pak ndikim në trup dhe në nyje dhe prandaj është i përshtatshëm për të gjithë. Po gjithashtu për stërvitjet që synojnë këmbët dhe vithet, si p.sh. hapat, mbledhjet, goditjet dhe këmbët, duhet të bëhen në shtëpi në palestër me ndihmën e makinave dhe veglave të vogla.

Bicikleta Përveç që kërkon një shpenzim të rëndësishëm të energjisë, çiklizmi ka efekte shumë të dobishme në qarkullimin e gjymtyrëve të poshtme, një fakt veçanërisht i rëndësishëm pasi celuliti tenton të rrijë drejt në kofshë dhe mollaqe. Hipur ipur në rrugë mund të jetë e komplikuar, sidomos për ata që jetojnë në qytet, mos harroni se gjysem e ore   stërvitje me biciklete janë po aq të vlefshme.

Uji – Është miku i madh i atyre që luftojnë celulitin: shpenzimet normale të energjisë të lidhura me aktivitetin fizik lidhen me rezistencën më të madhe të ofruar nga uji në të cilin është zhytur dhe dobia e masazhit të veçantë të drenazhimit që rrjedh nga fakti i lëvizni në një element fluid. Noti, sportet më të thjeshta të ujit, është jashtëzakonisht efektiv dhe e dobishme për ata që janë shumë mbipeshë: noti me një ritëm të mirë mund të djege deri në 500 kalori në orë. Një pikënisje e mirë mund të jetë një objektiv prej 500 metrash për trajnim , për t’u rritur në mënyrë progresive për t’i dyfishuar ato. Nga ana tjetër, nëse noti nuk na kënaq, ekzistojnë lloje të ndryshme të aquagym ose hydrobike të lartpërmendur.

Jo vetem sport – Trajnimi i vetëm nuk është i mjaftueshëm: për të luftuar celulitin është e nevojshme të hani në mënyrë të shëndetshme, duke shmangur ushqimet e yndyrshme, shumë kripë dhe përgatitjet e përpunuara. Kështu që, për klasat klasike pesë herë në ditë të frutave dhe perimeve, mish të bardhë dhe peshk, gatim me pak yndyrë dhe shumë ujë të pijshëm; duhet ti thoni jo , snacks, ëmbëlsirat, pije alkoolike dhe gaz, kripë. Shmangni rrobat shume te ngushta. Gjithashtu mund të jetë e dobishme për të trajtuar veten me një masazh të mirë, me nje produkt anti celulit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close