Shendeti

Vaksina kundër lisë: Pse shumë njerëz kanë një shenjë të çuditshme në krah?

Ju ndoshta keni vënë re se shumë të rritur mbi 40 vjeç kanë shenja të çuditshme në krahë. Këto janë shenja të mbetura në lëkurë pas vaksinës kundër lisë, e cila ishte e detyrueshme drejt fundit të shekullit të 19-të. Le të zbulojmë pse duhej të vaksinoheshin dhe çfarë janë ato shenja të çuditshme.

Shenjat e çuditshme të mbetura në krahët e atyre që kanë bërë vaksinën nuk kalojnë pa u vënë re. Këto janë plagë që mbeten në lëkurën e atyre që iu nënshtruan vaksinës kundër lisë. Vaksina njihej gjithashtu si “tatuazhi” i të rinjve nga vitet 1950 dhe 1960. Por çfarë është dhe pse duhet t’i nënshtrohemi këtij vaksinimi? Për të kuptuar më mirë, duhet të kthehemi pas në kohë.

Lija ishte një sëmundje infektive e shkaktuar nga dy lloje të virusit Variola, të njohur me emrin e Variola e vogël dhe Variola e madhe. Një numër i madh njerëzish kanë humbur jetën për shkak të kësaj sëmundje në të kaluarën.

Për zvogëluar infeksionin, autoritetet shëndetësore bënë një përpjekje të përbashkët duke realizuar një fushatë masive vaksinimi që filloi rreth vitit 1958 dhe përfundoi në të gjithë botën në vitin 1986. Që në fund të viteve 70 kompania e vaksinimit kundër lisë pushoi në Shtetet e Bashkuara. Disa vjet më vonë vaksinimet u ndalën gjithashtu në Evropë. OBSH deklaroi se kjo sëmundje ishte zhdukur në vitin 1979.

Autoritetet shëndetësore krijuan një vaksinë që mjekët e bënin me ndihmën e një gjilpëre në formë piruni. Gjilpëra e zhytur në tretësirën e vaksinës ngulej në lëkurën e krahut, në mënyrë të përsëritur, dhe shpejt. Dhimbja ishte e durueshme sepse ishin shpime sipërfaqësore. Pas disa ditësh, 3 ose 4 pas vaksinimit, zona bëhej e kuqe, e fryrë dhe ndjehej një si kruajtje.

Më pas, 2 javë pas vaksinës, një si plagë formohej në zonën e majës së gjilpërës e cila më pas thahej. Në javën e tretë korja binte dhe linte një shenjë në lëkurë. Ajo mbetet e dukshme për jetën. Për këtë arsye, pothuajse të gjithë njerëzit e lindur në atë kohë kanë një shenjë në formë të pakuptueshme në krahun e tyre.

Vaksina ka shpëtuar shumë jetë. Përkundër shumë pasaktësive që janë thënë për vaksinat, ne duhet të ndjekim indikacionet e mjekëve dhe të imunizojmë fëmijët tanë kundër sëmundjeve potencialisht të rrezikshme. / bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close