Kulture

Artriti i Mikelanxhelos: Sekrete të fshehura në vepra të famshme arti

Screen Shot 2016-08-21 at 08.48.36Michelangelo jetoi deri në moshën e pazakontë, 89 vjeç. Ai dhe vdiq në vitin 1564, dhe shenjat tregojnë se pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme, ai luftoi me një sëmundje të zakonshme në të moshuarit e sotëm: osteoartritin. Në vitet para vdekjes së tij, Michelangelo ndaloi nënshkrimin e pikturave me emrin e tij, duke ua lënë ta bënin të tjerët për të. Ai gjithashtu ndali të pikturuarit çdo formë, duke iu kthyer vetëm punës me çekiç dhe daltë për të krijuar art. Në letrat për nipin e tij, Michelangelo ankohej për ngurtësim të duarve. Në atë kohë, “gout” ishte një term për probleme në pothuajse çdo nyje të trupit, por Michelangelo përmend në mënyrë specifike duart, që i dhimbnin. Portretes të Michelangelos në moshë të vjetër tregojnë duart, që janë mjaft të ngjashme me ato të personave që vuajnë sot prej artritit./bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close