Psikologji

Disa gjërat që bëjmë çdo ditë, të cilat mund të na dëmtojnë më keq

Ne vazhdojmë të blejmë dhe të përdorim produkte që janë krijuar për të sjellë lehtësi në jetën tonë dhe do të ishte e vështirë të imagjinojmë se rutinat e përditshme të padëmshme të kryera nga miliona njerëz mund të fshehin një rrezik potencial.


Pothuajse të gjitha shishet që përdorim në baza ditore janë bërë nga plastika polikarbonate, të cilat përmbajnë një kimik industrial toksik të quajtur bisphenol-A (BPA). Ky kimikat i bërë nga njeriu mund të ndikojë në proceset trupore të riparimit të qelizave, rritjes, niveleve të energjisë dhe riprodhimit. Niveli i BPA i lëshuar varet nga temperatura e ujit: sa më e nxehtë është, aq më shumë kimikat merr në trupin tuaj.

Këshillë: Konsumoni pijet e nxehta nga kriklla të bëra prej qelqi, prej porcelani ose argjile. Nëse keni nevojë për një shishe për pije tuaj të nxehtë, zgjidhni një prej çeliku inox ose plastike polietileni.

Lëng frutash është një pije jo e shëndetshme për shkak të sheqerit që përmban. Por, së bashku me fruta të thata, ajo gjithashtu përmban dioksid squfuri, i cili përdoret si një ruajtës për të zgjatur jetëgjatësinë. Ata që kanë astmë ose janë sulfite të ndjeshme duhet të shmangin këto produkte. Ato mund të shkaktojnë probleme serioze shëndetësore, nga vështirësitë e frymëmarrjes në alergji kërcënuese për jetën dhe madje edhe vdekjen. Këshillë: Për të shmangur sulfitet, shkoni për markat organike që nuk përdorin asnjë mbrojtës. Frutat organike të thata nuk do të zgjasin shumë, por ngrirja mund të zgjasë ndjeshëm jetëgjatësinë e saj. Kontrolloni me mjekun tuaj nëse jeni i ndjeshëm ndaj squfurit.

Ju mund të besoni se tavolina juaj është e pastër, por ka 400 herë më shumë mikroba sesa një vend tualeti. Tastiera juaj ka vetëm 70% më shumë baktere sesa një vend tualeti. Përveç kësaj, ngrënja në tryezën tuaj rrit kohën që ju qëndroni në një vend, dhe ulja për orë të tëra rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Këshillë: Gjithmonë fshijeni tryezën tuaj, edhe nëse nuk planifikoni të hani. Hani në zonën e kuzhinës ose restorantit. Nëse duhet të hani në tryezën tuaj, sigurohuni që ta fshini atë së pari. Dhe sigurohuni që ushqimi juaj të mos prekë asnjë sipërfaqe.

 

Ky pozicion “i padëmshëm” kur uleni  mund të pompoj presionin e gjakut në gju. Tensioni i lartë i gjakut mund të rrisë rrezikun e sulmit në zemër ose dështimin e zemrës. Ajo gjithashtu vendos presion mbi nyjet e hip dhe mund të çojë në grumbullimin e gjakut në këmbë kur venat tuaja janë të ngjeshura, të cilat mund të formojnë një mpiksje gjaku. Mjekët nuk rekomandojnë kalimin e këmbëve tuaja për më shumë se 10 ose 15 minuta. Këshillë: Merrni një karrige që mbështet trupin  tuaj mirë. Ju mund të mbani këmbët tuaja në dysheme ose përdorni një mbështetës të këmbëve të veçanta për të mbajtur këmbët tuaja të përkulura në një kënd të pak më shumë se 90 °. Nëse vazhdoni t’i kaloni këmbët, përpiquni të ngriheni dhe të ecni rreth për një orë apo më shumë./Bota.al

Leave a Reply

Back to top button