Shendeti

Ja 12 ushqimet e pasura me vitaminë K. Të domosdoshme për gjakun dhe kockat

Vitamina K, e cila ruhet në sasi të vogla në trup, është e rëndësishme për gjakun sepse mpiks gjakrrjedhjen. Gjithashtu ka një efekt forcues për kockat, kur kombinohet me kalcium. Më poshtë abcneës.al do ju tregojë se cilit ushqime duhet të hani për të marrë sasitë e nevojshme të vitaminës K.

1. Bamjet

Jo të gjithë i pëlqejnë bamjet, por kjo nuk e ndryshon faktin se kur ato gatuhen me domate, ju japin sasi të mëdha të vitaminës K. Bamja, e cila është plot me fibra, gjithashtu përmban magnez, i cili është i rëndësishëm për ndërtimin dhe shëndetin e muskujve.

2. Boronica

Për shkak të përmbajtjes së lartë të antioksiduesve, boronicat njihen për rolin e tyre në shëndetin e trurit. Një filxhan boronicë përmban 24% vitaminë K. Ajo është gjithashtu ushqyese përsa u përket fibrave, informon abcnews.al.

3. Fasulet me kokërr të madhe

Fasulet me kokërr të madhe janë një ndër ushqimet më të mira për shëndetin e zemrës. Ato janë të larta në fibra dhe gjithashtu luajnë një rol aktiv në uljen e kolesterolit të lartë. 1 filxhan fasule të gatuara, plotësojnë 12% të kërkesës ditore për vitamin K dhe kanë 15 gramë proteina me bazë bimore. Fasulet gjithashtu janë burim zinku që forcojnë imunitetin.

4. Speci i kuq

Specat e kuq kryesojnë në listën e ushqimeve të pasura me vitaminë C, por jo vetëm kaq. Ato janë të pasura me antioksidantë më shumë sesa jeshilet. Përveç kësaj, nga konsumi i tyre merrni vitaminë K, informon abcnews.al.

5. Asparagus

Asparagusi është një antioksidant i pasur me fibra, vitaminë E dhe gjithashtu ka nivele të larta të vitaminës K.

6. Lakra

Lakra është një perime e shëndetshme që siguron ushqim cilësor, përfshirë fibrat, të cilat luajnë një rol në humbjen e peshës. 1 filxhan lakër e gatuar siguron 136% të kërkesës ditore për vitaminë K. Mos harroni, lakra e gjallë nuk përmban aq shumë vitaminë K sa lakra e gatuar.

7. Perime me gjethe jeshile

Perimet jeshile me gjethe jeshile janë shumë të pasura me vitaminë K. 1 filxhan lakër jeshile siguron 644% të kërkesës ditore për vitaminë K, informon abcnews.al.

8. Bananet

Bananet plotësojnë vetëm 1% të kërkesës ditore të vitaminës K.

9. Shega

Kokrrat e shegës tregohen si fara më e dobishme me efekt antioksidues. Thuhet se është shumë efektive në kontrollimin e presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë dhe inflamacionit. Studimet thonë se lëngu i shegës ka edhe më shumë antioksidantë sesa çaji jeshil. Sidoqoftë, kokrra e një shege ka më shumë vitamina se të gjitha pjesët e shegës: 1 filxhan kokrra shege plotëson 24% të kërkesës ditore të vitaminës K.

10. Spinaqi

1 filxhan spinaq i gatuar siguron 740 % të kërkesës ditore për vitaminë K, duke e bërë atë alternativën më të mirë për mpiksjen e gjakut. Spinaqi gjithashtu përmban vitaminë A dhe hekur me bazë bimore, informon abcnews.al.

11. Lakrat e Brukselit

Lakrat e Brukselit janë të pasura si për sa i përket vitaminës K ashtu edhe vitaminës C. Kur gatuani dhe konsumoni lakrat e Brukselit, të cilat janë një burim i mirë i kaliumit, me perime si lulelakër dhe brokoli, efekti i tij rritet në mënyrë eksponenciale.

12. Kivi

Ky frut i vogël dhe i shijshëm është i pasur me vitaminë K si dhe një depo të plotë të vitaminës C. Për të shijuar kivin, prijeni atë në gjysmë dhe hajeni derisa të arrijë lëkurën./e.b-abcnews.al

Back to top button