Histori

Ngjitja dhe rënia e Kalifatit islamik në histori

Kalifati ishte një nga institucionet më të vjetra islame në histori. Kalifati osman ishte kalifati i fundit sunit i epokës së vonë mesjetare dhe të hershme moderne, që zgjati 13 shekuj dhe ra në vitin 1924

Pasuesit e Profetit Muhamed, i cili ishte kreu i shtetit islamik, u quajtën “kalifë”, një term që përkthehet “pasues”. Duke filluar nga shekulli i 11-të, shtetet e ndryshme u vendosën në tokat që sundonin muslimanët, nga Oqeani Atlantik në thellësi brenda Kinës dhe autoriteti i kalifit u bë simbolik në këto vende.

Pas kësaj, kalifi kishte të njëjtin status me perandorët në perandoritë evropiane, ndërsa sulltanët që drejtonin këto shtete islamike ishin si mbretërit dhe princat, nën sundimin e perandorit.

Kur Bagdadi u mor nga Mongolët në vitin 1258, Kalifati Abasid vazhdoi ekzistencën e tij në Kajro. Në të vërtetë, pushteti ishte në duart e sulltanëve, që ishin besnikë ndaj kalifit. Kalifi u bë një simbol shpirtëror, që i kujtonte muslimanëve kohët e arta të unitetit islam. Pas pushtimit të Egjiptit nga Sulltani Otomani Selimi I, titulli i kalifit u kalua tek sulltanët otomanë dhe titulli rifitoi autoritetin e tij të vjetër.

Zyra e Kalifatit shpallte se sulltanët osmanë ishin gjithashtu “udhëheqësit e botës muslimane”. Shajbanidët në Turkistan, Sulltanati Gujarat në Indi (1536), Perandoria Mughal nga sundimi i Humayun (1548), Irani (1727), Sulltanati i Marokut (1579) dhe shteti Kasghar (1868) shpallën të gjithë se njihnin Sulltanin otoman si kalifin musliman.

Muslimanët që udhëtonin nga Turkistani përmes Kaukazisë për haxhin, nuk e humbnin shansin për të vizituar Stambollin dhe për të bërë lutjet e së Premtes me Kalifin.

Një diplomaci delikate

Sulltanët otomanë filluan t’i vendosnin një rëndësi të shenjtë titullit të kalifit në shekujt e ardhshëm. Duke filluar nga shekulli i 18-të, kur tokat e populluara me shumë muslimanë si Krimeja iu morën osmanëve, ky aspekt i sulltanit otoman u bë zyrtar. Për të mbrojtur interesat fetare dhe materiale të muslimanëve që jetonin në këto vende, sulltani osman shpalli pretendimet e tij, si një autoritet shpirtëror, të cilin pjesa tjetër e botës duhej ta pranonte.

Pas Traktatit të Küçük Kaynarca (1774), i cili u firmos pas disfatës osmane në Luftën Ruso-Turke, u krijua fuqia shpirtërore e sulltanit mbi muslimanët që jetonin në ish-tokat osmane. Kështu, sulltanë otomanë, të cilët më parë kishin fuqi materiale mbi subjektet e tyre, tashmë kishin marrë një rol shpirtëror të mundësuar nga Kalifi, një pushtet i ngjashëm me atë të Papës mbi katolikët.

Sulltani Abdulhamid II në veçanti i vuri rëndësi këtij statusi, duke besuar se ai ndihmonte unitetin politik të Islamit. Ai dërgoi libra, studiues dhe ndërtoi medrese në rajonet muslimane që ishin nën pushtim. Prandaj, myslimanët që ishin në robëri u kthyen nga Stambolli Stamboll. Kalifi në Stamboll ruajti dëshirën myslimane për unitet dhe pavarësi, madje edhe me pushtetin e tij politik tashmë  të kufizuar.

Britania në gjendje frike

Myftinjtë dhe kadinjtë (gjykatës muslimanë) të caktuar nga Stambolli vazhduan shërbime në ish-tokat osmane, si Krimeja, Rumania, Serbia, Bullgaria, Qiproja, Bosnja dhe Hercegovina dhe Greqia. Këta zyrtarë u përpoqën të mbështesin ligjin e sheriatit mbi muslimanët, me fuqinë që merrnin nga halifi. Ata mbrojtën vatrat, shkollat ​​myslimane dhe botimet fetare në këto rajone. Deri në ditët e sotme, myftinjtë ende merren me çështjet fetare dhe gjyqësore të muslimanëve që jetojnë në Greqi, falë kësaj tradite.

Kjo politikë gjithashtu ruajti frytet e saj në fillim të shekullit të 20-të. Muslimanët kolonialë, veçanërisht nga Turkistani dhe India, ofruan mbështetje të pabesueshme materiale dhe shpirtërore pas pushtimit të Anatolisë gjatë Luftës së Madhe. Duke sunduar mbi një të katërtën e gjithë botës, Britania kishte një numër të madh muslimanësh nën sundimin e saj dhe kërkoi të ruhej nga fuqia e kalifit. Prandaj, Britania e përqendroi politikën e saj të jashtme në heqjen e kalifit, duke filluar nga gjysma e dytë e shekullit XIX. Britanikët arritën qëllimin e tyre pas revolucionit të Turqve të Rinj në vitin 1908 dhe më pas forcuan fitoren e tyre në Luftën e Parë Botërore. Turqit e rinj që morën pushtetin në Shtetin Otoman, e copëtuan fuqitë tokësore të kalifatit.

Stambolli u pushtua në vitin 1918 nga aleatët. Sulltani i fundit osman, Mehmed Vahideddin, shpërqëndroi vëmendjen e britanikëve kur ai organizoi rezistencën kombëtare në fshehtësi, në Anadoll. Mustafa Qemal Pasha, të cilin Sulltan Vahidedini e caktoi për të organizuar lëvizjen e rezistencës, krijoi një qeveri paralele në Ankara dhe u largua nga Stambolli pas fitores së tij kundër grekëve. Me një taktikë të mbështetur nga britanikët, sulltanati u hoq më 1 nëntor 1922 dhe sulltani i fundit i Perandorisë Osmane u akuzua për tradhëti.

Më pas, Shahzade Abdulmecid Efendi u caktua kalif, duke shkelur autonominë e kalifatit dhe sultanatit për herë të dytë në histori, duke krijuar një kalifat simbolik pa fuqi ekzekutive. Sulltani Vahidedin, i cili duhej të largohej nga vendi, lëshoi ​​një deklaratë ku njoftoi se amendamenti kushtetues nuk mund të hyjë në fuqi pa miratimin e sulltanit dhe, prandaj, binte ndesh me kushtetutën, sa i përket ndarjes së sulltanatit nga kalifati. Ai gjithashtu dënoi kushëririn e tij për pranimin e postit të kalifatit në këto rrethana.

Trysnia prodhon rezultate

Mustafa Qemali e ruajti zyrën e kalifit dhe vazhdoi të luante një rol të rëndësishëm në politikën ndërkombëtare. Ai madje mendoi të shpallej vetë kalif. Megjithatë, nën presionin e britanikëve, që sundonin mbi miliona muslimanë në kolonitë e tyre, qeveria në Ankara hoqi kalifatin më 3 mars 1924. Të gjithë burrat, gratë dhe fëmijët që i përkisnin dinastisë osmane, një nga dinastitë më të vjetra në botës, u dëbuan. Kalifi i fundit, Sulltan Abdulmecid, jetoi në Francë për 20 vjet.

Ky incident shkaktoi habi në botën islame dhe disa figura si Mbreti i Egjiptit Fuad dhe Mbreti Hejaz Sharif Hussein donin të merrnin statusin e kalifatit. Megjithatë, as muslimanët nuk ishin në favor të kësaj dhe as Britania. Asnjë rezultat i frytshëm nuk erdhi nga Këshilli i Kalifatit, i cili përfshinte muslimanë në mbarë botën. Kështu, një nga institucionet më të vjetra në historinë e Islamit u mbyt në harresë.

Dinastia osmane nuk ishte aq e lumtur sa homologët e saj evropianë, pasi perandoria kalonte nëpër kohë të vështira, duke krijuar një shtet dhe duke mbështetur një shoqëri me kombësi të ndryshme. Anëtarët e dinastisë osmane, të cilët nuk kishin ndonjë të afërm jashtë vendit dhe pasuria e të cilëve u konfiskua, ishin në vështirësi serioze kur u internuan. Gratë e dinastisë nuk u lejuan të hynin në Turqi për 28 vjet, ndërsa kohëzgjatja për meshkujt ishte 50 vjet.  / Daily Sabah – Bota.al

Leave a Reply

Back to top button