Horizonti.al

Seria / Faktet më interesante mbi trupin e njeriut: Shqisat

screen-shot-2016-11-30-at-21-33-36

Mjeti kryesor me të cilin ne ndërveprojmë me botën përrreth nesh janë shqisat tona. Më poshtë po paraqesim fakte interesante rreth 5 aftësive shqisore.

Pasi hani shumë ushqim, dëgjimi juaj është më pak i mprehtë. Nëse jeni duke shkuar në një koncert pas një vakti të bollshëm, mund të dëmtoni rëndë dëgjimin. Provoni të konsumoni

një vakt të lehtë, nëse doni të mbani të përsosur shqisën tuaj të dëgjimit.

Nëse pështyma nuk mundet të shpërbëjë diçka, ju s’mund ta shijoni dot atë. Që ushqimet apo ndonjë gjë tjetër të kenë një shije të caktuar, kimikaktet që përmban ushqimi duhet të shpërbëhen me pështymë. Nëse nuk e besoni, provoni të thani gjuhën para se të shijoni diçka.

Femrat janë nuhatëse të lindura më të mira se meshkujt, dhe mbeten të tilla gjatë gjithë jetës. Studimet kanë treguar se gratë janë më në gjendje të identifikojnë saktësisht se çfarë lloj arome ishte dhe konkretisht atë të agrumeve, vaniljes, kanellës dhe kafesë. Ndërsa gratë janë në përgjithësi nuhatëset me të mira, rreth 2 përqind e popullsisë në botë për fat të keq nuk ka asnjë shqisë të nuhatjes.

Hunda juaj mund të kujtojë 50.000 aroma të ndryshme. Ndërsa hunda e një qeni detektiv mund të jetë 1 milion herë më të ndjeshme se sa ajo e një njeriu, kjo s’do të thotë se shqisa e të nuhaturit tek ne është e padobishme. Njerëzit mund të identifikojnë një shumëllojshmëri të gjerë aromash, dhe shumë prej tyre janë të lidhura me kujtimet.

Edhe zhurmat më të vogla bëjnë që sytë e nxënësve të zgjerohen. Besohet se kjo është arsyeja pse kirurgët, prodhuesit e orëve dhe të tjerët që kryejnë operacione delikate manuale janë aq shumë të shqetësuar nga zhurmat e papritura. Kjo e fundit bën që nxënësit të ndryshojnë fokusin dhe turbullon vizionin e tyre, çka e bën të vështirë që ata të kryejnë si duhet detyrat e tyre.

Gjithkush ka një nuhatje të veçantë, përveç binjakeve identikë. Të porsalindurit janë në gjendje të njohin erën e nënave të tyre, dhe shumë prej nesh mund të identifikojnë aromën e personave të tjerë, që janë të rëndësishëm për ne. Një pjesë e kësaj muhatje, është e përcaktuar nga gjenetika, por ajo gjithashtu ka të bëjë kryesisht me mjedisin, dietën ushqimore dhe produktet e higjienës personale, të cilat krijojnë një kimi të veçantë për çdo person. / www.bota.al

Leave a Reply

Back to top button