Një ushqim klasik me bazë perime që bëhet gjithnjë e më i pëlqyer: zgjidhja ideale për ata që duan shëndet të mirë, pa hequr dorë nga sanduiçi legjendar
Kënaqësia e patates dhe ndjenja e ngopjes nga sot përputhen në mënyrë të përkryer, edhe me një stil të ushqimit pa mish dhe produkte shtazore. Një studim i kohëve të fundit krahasoi reagimet fiziologjike të njerëzve pasi hëngrën hamburger viçi dhe hamburger tërësisht me perime: le të shohim së bashku atë që gjeti studimi:
Hamburgerët veganë po bëhen gjithnjë e më popullorë në Shtetet e Bashkuara dhe në mbarë botën, ndoshta për shkak të efekteve të dobishme në shëndetin dhe mjedisin. Një studim i kryer nga një grup studiuesish dhe i botuar në revistën “Nutrients” ka dhënë rezultate të habitshme: të gjithë kanë deklaruar se ndihen më të ngopur dhe të kënaqur pasi kanë ngrënë hamburger me bazë bimore.
Një çështje e zgjedhjes: Ndaj pyetjes: “Çfarë mendoni se do të të lërë me një ndjenjë më të madhe të ngopjes: një hamburger me djathë të bërë me mish dhe djathë të cilësisë së shkëlqyeshme ose një burger vegan?” tani përgjigja më e mundshme që mund të marrim është “Burger vegan”, të paktën sipas asaj që del nga studimi. Studiuesit kërkuan nga një grup vullnetarësh që të hanin të dyja këto sanduiçe në ditë të ndryshme.
Grupi përfshiu 60 njerëz, duke përfshirë 20 të shëndetshëm, 20 të shëndoshë, 20 me diabet të tipit 2 dhe të gjithëve iu kërkua të regjistrojnë përgjigjet e tyre fiziologjike pas çdo vakti.
Çfarë nuk pritej: rezultatet habitën edhe studiuesit. I gjithë grupi, duke përfshirë pjesëmarrësit e shëndetshëm, raportoi se ndihej më i ngopur pasi hëngri burgerin vegan.
Shpjegimi mund të sigurohet nga niveli më i lartë i hormoneve gastrointestinale të përfshira në rregullimin e metabolizmit të glukozës, ngopjes dhe menaxhimit të peshës të përcaktuar nga një vakt vegan.
Asgjë nuk do të ofrojë mundësinë e mbijetesës në tokë, sa evolucioni drejt një diete vegjetariane.
Ka shumë arsye të mira: edhe nëse nuk është ende e qartë se çfarë bëjnë, këto hormone janë studiuar nga shkencëtarët që kërkojnë mënyra të reja për të trajtuar obezitetin dhe diabetin.
Sipas studiuesve, rezultatet tregojnë një rritje të hormoneve dhe ngopjes pas ngrënies së një vakti me bazë tofu me mish dhe djathë në të gjithë individët: të shëndetshëm, të shëndoshë dhe diabetikë. Një faktor tjetër favorizues mund të jetë përmbajtja e lartë e fibrave tek burgeri vegan. Natyrisht, studimi shqyrtoi një mostër të vogël të individëve dhe shqyrtoi përgjigjet fiziologjike pas vetëm dy ngrëniesh specifike, pa marrë parasysh një dietë të zakonshme; megjithatë, studiuesit kanë sugjeruar se dietat me bazë bimore mund të jenë të dobishme në trajtimet për diabetin dhe obezitetin.